Υπέρ του πολέμου κατά του Ιράκ οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 11:44
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους κέρδισε ορισμένους σκεπτικιστές και κατόρθωσε να τους πείσει τόσο για τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ όσο και για το οικονομικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση της Ενωσης.

Πριν απο την ομιλία Μπους, το 67% των Αμερικανών τάσσοντο υπέρ της στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Μετά την ομιλία το ποσοστό ανήλθε σε 77%.

Ωστόσο οι ερωτηθέντες διχάζονται για το χρόνο που πρέπει να αναληφθεί η στρατιωτική δράση. Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι ο πρόεδρος έχει τις ίδιες προτεραιότητες για τις ΗΠΑ με αυτές που έχει ο λαός οι τέσσερεις στους πέντε ή ποσοστό 81% απάντησε θετικά. Πριν από την ομιλία το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 54%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι ο Μπους έχει την έγκριση των 2/3 για τις περικοπές στην φορολογία, με το 66% να υποστηρίζει ότι οι περικοπές θα ωφελήσουν την αμερικανική οικονομία και το 10% υποστηρίζει ότι θα την βλάψουν. Ενα ποσοστό 24% εκτιμά ότι οι περικοπές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας.

«Αυτοί που απάντησαν στη δημοσκόπηση και παρακολούθησαν και την αντίδραση των Δημοκρατικών στην ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης, εκτιμούν ότι ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Γκάρι Λοκ καθώς και οι Δημοκρατικοί δεν αποτελούν μια σαφή εναλλακτική λύση στον Μπους», σχολίασε το CBS.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι μόνο το 46% θεωρεί τους Δημοκρατικούς ως εναλλακτική λύση. Σε έρωτηση εάν οι Δημοκρατικοί θα κάνουν καλύτερη δουλειά για τη βελτίωση και την τόνωση της οικονομίας μόλις το 42% απάντησε θετικά.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μέσω του διαδικτύου σε πανεθνική κλίμακα μεταξύ 638 Αμερικανών που παρακολούθησαν την ομιλία Μπους. Εξ αυτών οι 571 παρακολούθησαν και την αντίδραση των Δημοκρατικών. Η απόκλιση σφάλματος ανέρχεται στο 4%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή