Οριζόντια κατάργηση της προστασίας που απολαμβάνουν οι επαγγελματικές μισθώσεις από τη νομοθεσία ζητεί η τρόικα, όπως προέκυψε από όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού.
Για το ζήτημα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες και με τους εκπροσώπους της αγοράς, ωστόσο όπως προκύπτει από τη συζήτηση, έχουν ήδη διαμορφωμένη άποψη ενώ με τα στελέχη του υπουργείου θα υπάρξει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί και επιτροπή στο υπουργείο.
Αντίθετοι σε αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων που ζητούν να παραμείνει το καθεστώς ως έχει εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην δεδομένη στιγμή θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις ενώ οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ζητούν οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια έξι ετών με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να διατηρηθεί ως έχει η 12 ετία για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις.
Συγκεκριμένα όσον αφορά στη διάρκεια, θεωρεί ότι η περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός) με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας να είναι 12 χρόνια.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το υπουργείο δεν προκρίνει ως λύση την πλήρη απελευθέρωση εξετάζοντας το ενδεχόμενο μερικής απελευθέρωσης ακόμα και σε παλαιές μισθώσεις λαμβανόμενων όμως υπόψη των τετραγωνικών του ακινήτου αλλά και του ποσού του ενοικίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ