«Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» στο Θησείο

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 15:43
UPD:15:47
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Ο Γιώργος Καμίνης στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

A- A A+

Την εξέχουσα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί τίμησε η Δήμος Αθηναίων, δίνοντας το όνομά της σε πλατεία στο Θησείο. Η «Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του τόνισε ότι «η ονοματοδοσία μιας πλατείας, σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ, σε απόσταση αναπνοής από την Πνύκα, εκεί όπου γεννήθηκε και χτυπούσε η καρδιά της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο που, από την πλευρά της σημερινής Δημοτικής Αρχής, μπορούμε να κάνουμε για αυτήν την εξέχουσα ελληνίστρια, που διάβαζε με πάθος τα αρχαία κείμενα, δίχως να πάψει ούτε στιγμή, να αφουγκράζεται το παρόν, και να προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει για το ευρωπαϊκό μέλλον κάθε έλλειμμα δημοκρατίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της μεγάλης ελληνίστριας, σημειώνοντας ότι «η μελέτη των κειμένων μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων, συχνά δυσεπίλυτων, ευρωπαϊκών ζητημάτων, λειτουργώντας ως «προειδοποίηση», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. «Προειδοποίηση», για την κρίση των θεσμών, την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, την έκπτωση μιας συλλογικής ταυτότητας, τη δυσπιστία απέναντι στους νόμους, για τις μεγάλες αποχές από την ψήφο, τη διαφθορά της κοινωνίας, την αδιαφορία των πολιτών, την παραίτηση μιας γενιάς και μια ανησυχητική τάση κυριαρχίας της βίας κυρίως μεταξύ των νέων».

Και προφητικά για την εποχή μας, όπως επεσήμανε ο κ. Καμίνης, η Ζακλίν ντε Ρομιγί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «μεγάλο σύγχρονο κίνδυνο της δημαγωγίας, με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στην ποιότητα και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι συνέπειες από την πρόταξη του προσωπικού κέρδους αντί για το δημόσιο συμφέρον, η έκπτωση της πραότητας από το πεδίο της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, της ανοχής στη διαφορετικότητα, της περηφάνιας και εντέλει της εμπιστοσύνης».

FOSPHOTOS/MENELAOS MYRILLAS

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων, χαρακτήρισε ευγενική την χειρονομία του δήμου Αθηναίων να δώσει το όνομα της σε μια πλατεία και πρόσθεσε ότι «την επέλεξε μάλιστα με τρόπο, ώστε η Ζακλίν ντε Ρομιγί να μην έχει παρά μερικά βήματα να κάνει για τη συνάντηση με την Αρχαία Ελλάδα την Ελλάδα του 5ου αιώνα που αγαπούσε ιδιαίτερα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στο έργο της μεγάλης ελληνίστριας συνδέοντας το με το σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα της Ζακλίν ντε Ρομιγί από τον Παρνασσό, όπου βρίσκεται τώρα πια, σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας του ελληνικού λάου είναι: «Και η πεμπτουσία της ελευθερίας, εκείνο το ποιος έχει να προτείνει κάτι καλό για την πόλη; Να έρθει να το καταθέσει εδώ, ενώπιον όλων».

Και κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα: «Οι φίλοι της Ελλάδας, στους οποίους ανήκω και εγώ, αρχίζουν να βλέπουν το τέλος της».

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόταση της οποίας για να τιμηθεί η μεγάλη ελληνίστρια υιοθέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή