ΟΗΕ: «Θηριωδίες» για τους πολιτικούς κρατούμενους στη Β. Κορέα

Πρώτα αποτελέσματα ανεξάρτητης έρευνας επί τη βάσει μαρτυριών
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 15:25
UPD:15:36
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, θα συνεχιστεί ώστε να προσδιορισθεί ποιοι θεσμοί, αλλά και ποια πρόσωπα είναι υπεύθυνα για τις συγκεκριμένες πράξεις στη Βόρεια Κορέα.

A- A A+

«Σε πείνα και σε ανείπωτες θηριωδίες» κατήγγειλαν ότι είχαν υποβληθεί πρώην τρόφιμοι στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα, απόδειξη της ευρείας και συστηματικής παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου από την Πιονγιάνγκ, ανέφεραν επιθεωρητές του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας, Μάικλ Κίρμπι, τόνισε ότι οι μαρτυρίες εξόριστων Βορειοκορεατών, μεταξύ άλλων πρώην πολιτικών κρατούμενων, οι οποίοι μίλησαν δημοσίως μέσα στον Αύγουστο σε Σεούλ και Τόκιο, συνιστούν «συστηματική πρακτική παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του βορειοκορεατικού κράτους».

Η έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, θα συνεχιστεί ώστε να προσδιορισθεί ποιοι θεσμοί, αλλά και ποια πρόσωπα είναι υπεύθυνα για τις συγκεκριμένες πράξεις στη Βόρεια Κορέα.

EURONEWSGREEK

Ο Σιν Ντονγκ Χιουκ, ο γνωστότερος βορειοκορεάτης πολιτικός εξόριστος, ο ο οποίος δραπέτευσε από το στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στο οποίο είχε γεννηθεί, βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν κατά του καθεστώτος, στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε μέλη της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ.

Ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης Κιμ Γιονγκ Χο  χαρακτήρισε την έρευνα «ψεύτικη και δυσφημιστική», με στόχο την «αλλαγή καθεστώτος» στην Πιονγιάνγκ.

«Στην πολιτικοποίηση της έρευνας συνέβαλαν η Ευρώπη και η Ιαπωνία, σε συνδυασμό με την γνωστή εχθρική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ της Κορέας», υπογράμμισε ο κ. Κιμ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή