Σταθερή η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για το θέμα του Ιράκ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 12:20
A- A A+

Η ελληνική προεδρία παραμένει σταθερή στους στόχους και στις αρχές που έθεσε το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, σχολιάζοντας το κείμενο το οποίο προσυπογράφουν οκτώ χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε. και υποψήφιες προς ένταξη, σχετικά με την κρίση στο Ιράκ.

«Αναγνωρίζουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας ως το μόνο νομιμοποιητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους με τις χώρες που προσυπέγραψαν την ανακοίνωση, ωστόσο η κίνηση αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου της Ε.Ε.

«Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής απόφασης της Ε.Ε., αλλά πρόκειται για μια αυτόνομη κίνηση χωρών εκτός του πλαισίου της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης προσθέτοντας ότι η ελληνική προεδρία ενημερώθηκε επισήμως για την κίνηση αυτή από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, τον οποίο συνάντησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο κ.Μπεγλίτης δεν απέκλεισε να υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση από άλλους εταίρους με τους οποίους ο πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή, ωστόσο διευκρίνισε ότι εκείνο που γνωρίζει είναι ότι επισήμως η Αθήνα ενημερώθηκε στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του κ. Σημίτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος και έχει προσυπογράψει το κείμενο στήριξης στις πρωτοβουλίες των Αμερικανών.

«Είναι λάθος να αξιολογήσουμε την κίνηση αυτή με όρους άλλους από αυτούς τους οποίους το ίδιο το κείμενο αναδεικνύει, είπε ο εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «δεν βλέπει άλλους στόχους» και ότι δεν υπήρξε συντονισμός στο πλαίσιο της Ε.Ε., ούτε και ζητήθηκε από την Αθήνα να στηρίξει αυτό το κείμενο, το οποίο, όπως τόνισε, δεν συγκρούεται με τη θέση της Ε.Ε.

«Εμείς υποστηρίζουμε το έργο των επιθεωρητών Μπλιξ και Μπαραντέϊ, ο στόχος παραμένει ο αφοπλισμός του Ιρακ καθώς και η ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε σταθεροί στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ο στόχος είναι κοινός είτε με τα κράτη-μέλη είτε με τις υποψήφιες χώρες της Ε.Ε. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή