Αντ. Σαμαράς: Προ των πυλών η ανάκαμψη

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 19:46
UPD:23:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισημαίνε πως η χώρα ακόμα δεν έχει βγει από το τούνελ, παρόλα αυτά, τόνισε πως τους τελευταίους 14 μήνες η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και έχουν συντελεστεί σαρωτικές αλλαγές.

A- A A+

Στις πιέσεις που έχει δεχτεί διαχρονικά η δημοκρατία από τον λαϊκισμό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε ημερίδα της «Herald Tribune» στην Στοά του Αττάλου, σημειώνοντας πως τα άκρα προσπαθούν να επωφεληθούν από την απόγνωση του κόσμου.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πίεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν η δημόσια συζήτηση μετατρέπεται σε χαοτική πόλωση. Αυτό συμβαίνει όταν η ελπίδα χάνεται από πολλούς. Αυτές τις δύσκολες στιγμές η δημοκρατία δημιουργεί τους δικούς της εχθρούς που υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την ενότητα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως για να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο φόβος ενώ εξαπέλυσε επίθεση στις δυνάμεις του λαϊκισμού τις οποίες και κατηγόρησε πως μιλούν εξ ονόματος του έθνους μόνο για να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον, και για να υποβάλλουν την κοινωνία σε τυραννικές καταστάσεις.

«Δυο πράγματα πρέπει να λέτε, αλήθεια και ελπίδα», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε απ’ όλους να καταβάλουν προσπάθεια για να βοηθήσουν εκείνους που υποφέρουν και να δώσουν ελπίδα, αλλιώς, όπως είπε, οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμους πολιτικά τους επόμενους μήνες και μάλιστα επεσήμανε πως ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκτροχιαστεί ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. «Πιστεύουμε στο λαό μας, στις δυνατότητες της ενωμένης Ευρώπης, και η ανάπτυξη είναι το αντίσωμα στο λαϊκισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο όλοι περίμεναν την καταστροφή της χωράς ενώ πλέον όλοι περιμένουν την ανάκαμψη, παραδεχόμενος ωστόσο παραδέχτηκε πως κατά το παρελθόν έγιναν λάθη και δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία σε αναπτυξιακά μέτρα.

Η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, τόνισε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά στο τέλος του έτους θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισημαίνε πως η χώρα ακόμα δεν έχει βγει από το τούνελ, παρόλα αυτά, τόνισε πως τους τελευταίους 14 μήνες η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και έχουν συντελεστεί σαρωτικές αλλαγές.

«Φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στο 6 έτος μιας ύφεσης, κάτι πρωτόγνωρο και κατά τη διάρκεια αυτή χάσαμε το 25% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που πλήττουν συνολικά την κοινωνία και κυρίως τους νέους. Όμως, όπως είπε, η Ελλάδα έχει και επιτεύγματα, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο κυκλικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. «Μέσα σε ένα χρόνο το πρόγραμμά μας μπήκε σε τροχιά» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα πράγματα άλλαξαν μέσα από δυναμικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο επεσήμανε και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση: «Στην Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ, κάνετε τόσα πολλά για τη χώρα σας. Τα κάνετε με δημοκρατικό τρόπο και νομίζω ότι θα ανταμειφθείτε με δημοκρατικό τρόπο. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ και η δημοκρατία είναι θεά» ανέφερε.

Χαιρετισμός Σαμαρά στην απονομή των βραβείων «IFG 2013»

Στο μεταξύ για τους διακεκριμένους Έλληνες, οι οποίοι προβάλλουν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε, στην τελετή απονομής των βραβείων IFG 2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για την βράβευση διακεκριμένων Ελλήνων που ζουν μόνιμα εκτός συνόρων και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στην συγκεκριμένη τελετή, «βραβεύονται άξια τέκνα της πατρίδος, που μεγαλουργούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».

Στην αποψινή τελετή απονεμήθηκαν έξι βραβεία:

- Στην κατηγορία «Γράμματα και Τέχνες» ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

- Στην Κατηγορία «Επιστήμη» στον Αριστείδη Πατρινό

- Στην κατηγορία «Επιχειρηματικότητα» στον Ανδρέα Λιβέρη

- Στην κατηγορία «Θέατρο και Κινηματογράφος» στον Τζέιμς Γιαννόπουλο

- Στην κατηγορία «ΜΜΕ» στον Νίκο Αλιάγα και

- Στην κατηγορία «Φιλανθρωπικά Ιδρύματα» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή