Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση «εξαφανισμένων παιδιών» από το «Αγ. Βαρβάρα»

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 14:32
UPD:14:41
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα παιδιά είχαν μεταφερθεί στο ίδρυμα, με σκοπό να εντοπιστούν οι οικογένειές τους. 

A- A A+

Οκτώ χρόνια μετά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των καταγγελιών περί εξαφάνισης 502 παιδιών αλβανικής καταγωγής από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, όπου είχαν τοποθετηθεί την περίοδο 1998-2002.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα παιδιά είχαν μεταφερθεί στο ίδρυμα, με σκοπό να εντοπιστούν οι οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά Ρομά, προερχόμενα κυρίως από την Αλβανία, που είχαν βρεθεί να «εργάζονται» σε φανάρια.

Η σχετική δικογραφία που είχε αρχειοθετηθεί με την ένδειξη «άγνωστοι δράστες», σχηματίστηκε το 2004. Παρά την ποινική δίωξη όμως που είχε ασκηθεί τότε για αρπαγή ανηλίκων κατά συρροή, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, με αποτέλεσμα ένα χρόνο αργότερα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, με επικύρωση του Εισαγγελέα Εφετών. 

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και αναφορές του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου διέταξε να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο και να ανοίξει νέος φάκελος. 

Μάλιστα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, με έγγραφό του στη Βουλή ζητούσε αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη.

Στην ερώτησή της, η βουλευτής επισήμαινε τις παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων την 1η Ιουνίου 2012, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν οι ελληνικές με τις αλβανικές αρχές, έτσι ώστε να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, αλλά και να καταλογισθούν οι όποιες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. 

newsroom naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή