«Καμπανάκι» ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 14:07
UPD:14:10
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται στοιχεία της διοίκησης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία από τις τελευταίες ρυθμίσεις χρεών μόνο 15, 6 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ.

A- A A+

«Καμπανάκι» για το μέλλον των συντάξεων λόγω «της κατάρρευσης των ασφαλιστικών Ταμείων» κρούουν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα σωματεία, αλλά και οι ίδιες οι Διοικήσεις των Ταμείων, μετά τη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω ‘κουρέματος’ των ομολόγων τους, της άτοκης κατάθεσης των αποθεματικών τους για τουλάχιστον τριάντα χρόνια στην τράπεζα της Ελλάδας, της ‘επένδυσης’ τμήματός τους στα καταστροφικά δομημένα ομόλογα και στο χρηματιστηριακό τζόγο, η πλήρης κατάρρευσή τους ολοκληρώνεται πλέον με την μεθοδευμένη από τη δικομματική συγκυβέρνηση αδυναμία να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και να εισπράξει έσοδα», καταγγέλλουν οι βουλευτές.

Επικαλούνται μάλιστα στοιχεία της διοίκησης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία από τις τελευταίες ρυθμίσεις χρεών μόνο 15, 6 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ. Παράλληλα, συνεχίζουν, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι μόλις 6.966 αιτήσεις έως τις 6 Σεπτεμβρίου, με τους υπαλλήλους να υποδεικνύουν ως αιτία τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση.

Μειωμένες, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και οι εισπράξεις από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, «καθιστώντας πια σαφές ότι τα έσοδα του ΙΚΑ υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών του για πληρωμή συντάξεων». 

«Είναι ολοφάνερο πλέον ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση, μέσω της κατάρρευσης, της δημόσιας καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, η εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και η μετατροπή των κύριων συντάξεων σε παιδικά φιλοδωρήματα», υπογραμμίζουν.

Ζητούν τέλος από τον υπουργό Εργασίας να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να καλυφθεί η χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, διερωτώμενοι παράλληλα εάν ο κ. Βρούτσης μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή συντάξεων τους επόμενους μήνες.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Στρατούλης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μητρόπουλος Αλέξης, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Σταθάς Γιάννης, Τσουκαλάς Δημήτρης και Χαραλαμπίδου Δέσποινα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή