Τη μάχη με το θάνατο έχασε σε ηλικία 90 ετών ο ιστορικός ηγέτης του Μαλαισιανού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τσιν Πένγκ, ο οποίος είχε ηγηθεί της ένοπλης εξέγερσης κατά των Βρετανών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα, σύμφωνα με ταϊλανδούς αξιωματούχους.
Ο Τσιν Πενγκ έχασε τη μάχη για τη ζωή σε νοσοκομείο της Μπανγκόγκ, μετά από χρόνια εξορίας στην Ταϊλάνδη.
Είχε πολεμήσει μαζί με τους Βρετανούς κατά των Ιαπώνων κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της Μαλαισίας, ωστόσο το 1948 ηγήθηκε αντιαποικιοκρατικής εξέγερσης για την ανεξαρτητοποίηση της Μαλαισίας και τη μετατροπή της σε Λαϊκή Δημοκρατία.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency), όπως έγινε γνωστή η περίοδος της κομμουνιστικής εξέγερσης.
Στα 12 χρόνια της εξέγερσης (1948-1960), οι κυρίως εθνικά κινέζοι μαχητές του μαλαισιανού αντάρτικου είχαν καθηλώσει στη χώρα περισσότερους από 100.000 στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, μολονότι η αναλογία τους ήταν περίπου 20 προς έναν.
Επρόκειτο για πόλεμο ο οποίος διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό με ανταρτικές μεθόδους μέσα στη ζούγκλα και κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες για ωμότητες.
Ο Λιμ Κιτ Σιανγκ, εξέχουσα φιγούρα της μαλαισιανής αντιπολίτευσης, σημείωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ότι ο θάνατος του Τσιν Πενγκ σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής. Ασχέτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την πάλη του, η θέση του στην ιστορία είναι εξασφαλισμένη».
Η κηδεία του βετεράνου κομμουνιστή ηγέτη θα λάβει χώρα σε βουδιστικό ναό της Μπανγκόγκ.
Μολονότι το Μαλαισιανό ΚΚ υπέγραψε ανακωχή με την κυβέρνηση της Μαλαισίας το 1989, η τελευταία δεν επέτρεψε στο Τσιν Πένγκ να επιστρέψει στη χώρα, θεωρώντας ότι η επιστροφή του θα προκαλούσε την οργή συγγενών των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου.