Τις έντονες αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκαλεί η ανοιχτή επιστολή Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, Δανίας, Πολωνίας και Τσεχίας, με την οποία ζητούν στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Τζωρτζ Μπους, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο θέμα του Ιράκ.
«Ο τρόπος που εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία, δεν συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Χρειάζεται συνεννόηση. Η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για μία κοινή στάση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την Αγκυρα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, ότι η πρωτοβουλία των οκτώ, κινήθηκε εκτός των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δημιουργεί δυνατότητες παρερμηνειών.
«Η διακήρυξη των οκτώ αντικατοπτρίζει σαφώς τη γνώμη αυτών που την υπέγραψαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζόναθαν Φορντ. Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε μονομερή στρατιωτική δράση, ενώ η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σημείωσε ότι στις παρούσες συνθήκες, η προσφυγή στη βία, δεν είναι δικαιολογημένη.
Την ικανοποίησή του για την ανοιχτή επιστολή των οκτώ, εξέφρασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε ως επιτυχία της ελληνικής προεδρίας τη διαμόρφωση κοινής στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ιράκ, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ζήτησε να εφαρμοστεί αυτή για τη διευθέτηση της κρίσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους προειδοποίησε ότι η διπλωματική προσπάθειά του θα διαρκέσει εβδομάδες και όχι μήνες και επανέλαβε ότι η αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν, θα βοηθούσε την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.
«Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμεί τη συνέχιση των επιθεωρήσεων, ώστε να φτάσουμε σε έναν ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.