Βάνα Πεφάνη: «Πάντα είμαστε και θύτες και θύματα…»

Η ηθοποιός - σκηνοθέτις, μιλά για την παράσταση «Ιερουσαλήμ», στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 11:05

«Εύχομαι πολλά πράγματα για τον κόσμο. Δεν ελπίζω όμως. Δρω. Καθημερινά, όσο μπορώ, σύμφωνα με τη συνείδησή μου.»

A- A A+

Διεισδύοντας στο βαθύ σπήλαιο της βίας, η ηθοποιός - σκηνοθέτις Βάνα Πεφάνη πλάθει στη σκηνή έναν σχιζοφρενικό μικρόκοσμο μοναχικού συντονισμού, και μας μιλά για την παράσταση «Ιερουσαλήμ».

Ωμό και ποιητικό, σαν ένα σύγχρονο θεατρικό φιλμ νουάρ, το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, Τετάρτη με Κυριακή, στις  9.30 το βράδυ.

Με την Ιερουσαλήμ να στοιχειώνει το μυαλό τους, οκτώ ήρωες τριγυρίζουν μόνοι στη γη, μέχρι τα βήματά τους να συντονιστούν απροσδόκητα και να αποσυντονιστεί ο κόσμος τους, με οδηγό τη Βάνα Πεφάνη, η οποία συνυπογράφει τη διασκευή, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί και μας μιλά για το έργο και τις τραγικές επαληθεύσεις του.

Τι σας μαγνήτισε στο μυθιστόρημα του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες;

Το θέμα του και η παράξενη εξέλιξη της ιστορίας. Ο Ταβάρες παρουσιάζει τους ήρωες έναν έναν  και τους συνδυάζει σταδιακά, μέχρι που φτάνει στο τέλος να μας αποκαλύπτει πόσο ο ένας επηρεάζει τη ζωή του άλλου. Είναι μαγικός ο τρόπος γραφής του.

Πού εστιάζει η δική σας διασκευή και σκηνοθεσία;

Η διασκευή μας είναι πιστή στον τρόπο αφήγησης του συγγραφέα. Κρατάμε τη δική του ροή των γεγονότων. Σκηνοθετικά, εστίασα περισσότερο στον κόσμο του ψυχιατρείου, ασθενείς και γιατρούς.

Με τι βρίσκονται αντιμέτωποι οι ήρωες του έργου;

Με τη βία. Είτε την προκαλούν, είτε τη δέχονται. Οι ήρωές μας είναι θύτες και θύματα μιας απροκάλυπτης και αδικαιολόγητης βίας.

Με ποιον τρόπο τους στοιχειώνει η Ιερουσαλήμ;

Ιερουσαλήμ είναι ο τόπος που μας σημάδεψε και δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Είναι οι φόβοι μας και οι ενοχές μας. Είναι η φρίκη που μαστίζει τον κόσμο.

Τι επαληθεύει, τελικά, το έργο μέσα από τις δικές τους ιστορίες;

Ότι η βία έχει σαν αποτέλεσμα τη βία και μόνο. Ότι η δόξα είναι κάτι εφήμερο. Ότι η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στο να το κρύψεις, αλλά στο να σκύψεις πάνω του και να βρεις την αιτία που το προκάλεσε. Ότι, εξ ονόματος της επιστήμης και της έρευνας, έχουμε διαπράξει εγκλήματα.

Αν αναλογιστούμε - συλλογιστούμε τη δύσκολη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, πιστεύετε ότι όλοι μας είμαστε και θύτες και θύματα της κατάστασης που βιώνουμε;

Πάντα είμαστε θύτες και θύματα. Το δυσάρεστο είναι ότι, ακόμα και σήμερα, που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, προτιμάμε να είμαστε θύτες. Για να τη βγάλουμε καθαρή, πατάμε ακόμα πάνω στους άλλους. Ελπίζοντας ότι θα επιβιώσουμε όσο ζήσουμε,  αδιαφορώντας για το μέλλον των άλλων που έρχονται.

Τι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε, για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Χρειάζεται γνώση της Ιστορίας, για να προβλέπουμε αυτό που έρχεται. Χρειάζεται να γίνουμε ένα όλοι μας. Χρειάζεται να ξεβολευτούμε. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι δε σημαίνει τίποτα πια το να έχεις δουλειά σήμερα, γιατί πολύ εύκολα αύριο μπορεί να μην έχεις. Δε μας χρειάζεται παράταση, μας χρειάζεται λύση.

Τι ελπίζετε - εύχεστε για το κάθε αύριο όλου του κόσμου;

Εύχομαι να μην υπάρξουν άλλα θύματα πολέμου. Εύχομαι να βρεθεί μια λύση στην οικονομία, για να ζει ο κόσμος με αξιοπρέπεια. Εύχομαι να βρεθεί θεραπεία για τον καρκίνο, που έχει γίνει η γρίπη της εποχής. Εύχομαι να σταματήσει ο ρατσισμός και ο φασισμός της διαφορετικότητας. Εύχομαι πολλά πράγματα για τον κόσμο. Δεν ελπίζω όμως. Δρω. Καθημερινά, όσο μπορώ, σύμφωνα με τη συνείδησή μου.

Ταυτότητα παράστασης
Θεατρική διασκευή: Βάνα Πεφάνη - Γιάννης Καρκανεβάτος, σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης, βίντεο αρτ: Νίκος Γιαβρόπουλος, σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ήχοι: DNA Lab, επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Μάτσκαρης, βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μητρόπουλος - Μαργαρίτα Παπαντωνάκη. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάρης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ.: 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 9 ευρώ, ατέλεια: 5 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Ιδρύματος, καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραίας και Αγ. Παρασκευής), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς