Λευκορωσία: «Όχι» στην αποφυλάκιση στελέχους ρωσικού ομίλου

Μέσο πίεσης της Μόσχας από πλευράς του Μινσκ;
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 17:22
UPD:17:29
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Ο δικηγόρος του Βλάντισλαβ Μπαουμγκέρτνερ, του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού μεγαθηρίου στο χώρο της ποτάσας Uralkali, εισέρχεται σε δικαστικό κτήριο στη Λευκορωσία.

A- A A+

Την δεύτερη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού μεγαθηρίου στο χώρο της ποτάσας Uralkali απέρριψε δικαστήριο της Λευκορωσίας την Παρασκευή, παρά τις εκκλήσεις της Ρωσίας να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Βλάντισλαβ Μπαουμγκέρτνερ κρατείται επί τη βάση κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Μινσκ, μαζί με την κατάρρευση του κοινού καρτέλ στο χώρο της ποτάσας το οποίο είχε δημιουργήσει η Uralkali με την κρατική λευκορωσική εταιρεία Belaruskali.

Ο κ. Μπαουμγκέρντερ είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ στις 26 Αυγούστου, με την λευκορωσική ηγεσία να εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη διακοπή της συνεργασίας με ευθύνη της Uralkali.

Η συνεργασία είχε κάνει τις δύο εταιρείες βασικούς παίκτες στην επιπέδου 20 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων  παγκόσμια αγορά του λιπάσματος, ενώ η αποχώρηση της ρωσικής εταιρείας κινδυνεύει να ρίξει τις τιμές του προϊόντος και να βλάψει σοβαρά την εύθραυστη οικονομία της Λευκορωσίας.

Η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης του 41χρονου στελέχους απορρίφθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη την Παρασκευή, αν και είχε αιτηθεί αποφυλάκιση με εγγύηση.

Αντιμετωπίζει ποινή έως και 10 ετών στη φυλακή, εάν καταδικαστεί. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν τη σύλληψή του μέρους του πολιτικο-οικονομικού παιχνιδιού μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία Λευκορωσία, την οποία κυβερνά ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο από το 1994, μολονότι αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας, έχει ιστορικό συγκρούσεων μαζί της για την απόσπαση δανείων, αλλά και φθηνής ενέργειας ώστε να κινεί την οικονομία της.

Μολονότι ο λευκορώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ρώσους αχρείους» σε ό,τι αφορά τη διάλυση του καρτέλ στις πωλήσεις ποτάσας, ο ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, κράτησε χαμηλούς τόνους για την υπόθεση, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί φασαρία».

Η διαμάχη έχει δημιουργήσει υποψίες ότι πιθανόν να υπάρχει σχέδιο πίεσης στο δισεκατομμυριούχο και βασικό μέτοχο της Uralkali, Σουλεϊμάν Κεμίροφ, να πουλήσει το ποσοστό του (21,75%) σε επενδυτή ο οποίος θα είναι πιο «πειθήνιος» στις βουλές του Κρεμλίνου.

Ο Ιγκόρ Σέτσιν, πρώην συνεργάτης του κ. Πούτιν και πλέον επικεφαλής του ρωσικού κρατικού κολοσσού του πετρελαίου, Rosneft, συναντήθηκε με τον κ. Λουκασένκο στο Μινσκ την Τετάρτη, υποσχόμενος ότι ο όμιλος θα εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις έναντι της Λευκορωσίας.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή