Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα επεσήμανε πως σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει και μείωση.
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 15:05
UPD:15:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εφ΄όλης της ύλης και αναφέρθηκε στην πολιτική του στα θέματα της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και στη γενικότερη πολιτική επικαιρότητα.

A- A A+

Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως, «αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις θα μειωθεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί λύση, καθώς βρίσκεται «σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση, έχει πάρα πολύ μεγάλα χρέη, έχει εργαζομένους απλήρωτους, έχει μία εικόνα παρακμής που δεν του αξίζει», ενώ είπε σχετικά πως για να μην υπάρξει κενό διοικήσεως μετά την παραίτηση του τέως προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, κ.Μαρτίνη, και έως σήμερα  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, και του νυν πρόεδρου του κυρίου Παπαδημητρίου, καθώς και άλλων 11 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει κινήσει ήδη τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες.

«Το κράτος δεν μπορεί να στηρίξει το Ερρίκος Ντυνάν απευθείας, σας λέω είναι του ιδρύματος  και άλλωστε έχει δημιουργήσει και πολύ μεγάλα χρέη. Όμως, πιστεύουμε σε αυτό το νοσοκομείο, θέλουμε να βρούμε λύση για αυτό το νοσοκομείο και η χθεσινή εξέλιξη όσον αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού μας λύνει τα χέρια. Ο κύριος Μαρτίνης  και οι υπόλοιποι έδειξαν μία μεγάλη υπευθυνότητα στο να διευκολύνουν την Κυβέρνηση να βρει λύση σε ένα δύσκολο θέμα» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας πως κάποιου είδους διαγωνισμός «προφανώς θα γίνει».

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για καμία απόλυση λόγω κινητικότητας ή διαθεσιμότητας στο χώρο της Υγείας, δέσμευση που ισχύει όσο οι εμπλεκόμενοι «τηρούν τις διαδικασίες», εκτοξεύοντας παράλληλα «πυρά» προς κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακινούν τους υπαλλήλους σε κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αφεθεί να καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλο σχέδιο περικοπών και περιστολής δαπανών και μεταρρυθμίσεως του οργανισμού.

Ερωτώμενος περί συνέχισης του «πάρτυ» στην Υγεία, δήλωσε πως  

στο ΣΔΟΕ έχουν ήδη σταλεί ονόματα και θα πάνε και άλλα. «Σίγουρα δεν έχει τη μορφή που είχε τα περασμένα χρόνια, αλλά αν με ρωτάτε αν έχει εξαλειφθεί η διαφθορά, όχι δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί. Σίγουρα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα στην Ελλάδα, δήλωσε πως «πρώτα από όλα δεν μας πιέζουν για αυτό. Το έχουν θέσει ως ζήτημα», ενώ στη συνέχεια διαβεβαίωσε πως «δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα, δεν θα αυξηθεί. Αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις θα μειωθεί».  

«Ως κίνητρο για τα γενόσημα οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι θα επιλέγουν να πάρουν φθηνότερο γενόσημο από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, αντί να έχουν 25% συμμετοχή θα έχουν 12,5%. Θα έχουν τη μισή συμμετοχή» συμπλήρωσε.

«Αν δεν πετύχουμε τους στόχους, υπάρχει το clawback που δεν επιτρέπει να πάμε παραπάνω ούτως ή άλλως, αν με ρωτάτε από πλευράς μέτρων, όχι, μέτρα δεν θα υπάρξουν αλλά, γιατί υπάρχει clawback, κόβονται οι δαπάνες, είναι κλειστός ο προϋπολογισμός. Αλλά αν δεν πετύχουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα δεν θα μπορούμε να βάλουμε καινούργια φάρμακα στο σύστημα. Αυτό για τον ασθενή είναι πολύ σημαντικό γιατί οι Έλληνες ασθενείς στερούνται φαρμάκων, που σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούνται και σώζουν ζωές. Εμείς δεν τα έχουμε στο σύστημα. Δεν τα έχουμε στο σύστημα γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε γιατί επιμένει ο ελληνικός πληθυσμός, ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας ασθενής επιμένει να υποστηρίζει φάρμακα πολύ ακριβότερα που δεν έχουν καμία διαφορά από τα γενόσημα» είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στο επίπεδο περίθαλψης των Ελλήνων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «πριν από μία εβδομάδα ακριβώς το πρακτορείο Bloomberg βαθμολόγησε τα συστήματα υγείας του πλανήτη. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το σύστημα υγείας της Ελλάδος ήταν πολλές θέσεις πάνω από των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί, είπε πως «οι στόχοι είναι για να διατηρούν την οικονομική ευστάθεια του συστήματος. Μπορείς να έχεις εθνικό σύστημα υγείας χωρίς λεφτά; Ξεχάστε την Τρόικα. Ήταν λάθος του πολιτικού μας συστήματος που έβαλε μπροστά την Τρόικα, πιστεύω κυρίως για να προστατευτεί το ίδιο και τα έκανε χειρότερα».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή