Διαξιφισμοί Μπαρόζο - βρετανών Συντηρητικών στο Ευρωκοινοβούλιο

Με φόντο την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 19:49
UPD:20:29
REUTERS/VINCENT KESSLER

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο,  ο κ. Μπαρόζο κατηγόρησε τους βρετανούς Συντηρητικούς ότι έκαναν ευρωσκεπτικιστική στροφή για εκλογικούς λόγους τα τελευταία χρόνια.

A- A A+

Την πρόβλεψη ότι το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο επιθυμεί την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανόν να έλθει πρώτο σε ψήφους στις ερχόμενες ευρωεκλογές έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο,  ο κ. Μπαρόζο κατηγόρησε τους βρετανούς Συντηρητικούς ότι έκαναν ευρωσκεπτικιστική στροφή για εκλογικούς λόγους τα τελευταία χρόνια.

Όπως σημείωσε, «ήταν φυσικό οι αντίπαλοι της Ευρώπης να προτιμήσουν το αυθεντικό από το αντίγραφο», αναφερόμενος αντίστοιχα στο εθνικιστικό ευρωσκεπτικιστικό βρετανικό κόμμα και στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον.

Το UKIP είχε έλθει δεύτερο στις ευρωεκλογές του 2009, με πρώτους τους Συντηρητικούς.

Ο ηγέτης του κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, έχει δεσμευθεί να προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» στις κάλπες το 2014, μετά από μια δυνατή παρουσία στις τοπικές εκλογές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέβιντ Κάμερον, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της Ε.Ε. και στη συνέχεια να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ένωση το 2017.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του κ. Μπαρόζο ήλθε σαν απάντηση σε σχόλιο του ηγέτη των βρετανών Συντηρητικών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Κάλαναν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει περισσότερο την «ευρωπαϊκή γειτονιά» των Βρυξελλών, δηλαδή τα συμφέροντα της γραφειοκρατίας της Ε.Ε. «και όχι τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης».

REUTERS

«Επειδή ακριβώς οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν το πρωτότυπο, πιθανότατα θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Φαράτζ και όχι υπέρ του κ. Κάλαναν, και δεν το λέω με ευχαρίστηση. Γιατί, παρά τις διαφορές μας, έχουμε δουλέψει ιδιαιτέρως παραγωγικά σε πολλούς τομείς με τους Συντηρητικούς και πιο ειδικά με τους βρετανούς Συντηρητικούς και την ομάδα τους».

Ο κ. Κάλαναν κατηγόρησε, στη συνέχεια, τον κ. Μπαρόζο ότι, ενώ ο ίδιος δεν είναι καν άμεσα εκλεγμένος, δίνει εκλογικές συμβουλές στους βρετανούς Τόρις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή