Κατά του πολέμου στο Ιράκ τάχθηκε η Αφρικανική Ενωση

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2003 12:44
A- A A+

Η Αφρικανική Ενωση τάχθηκε σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα «κατά της προσφυγής στη στρατιωτική βία» στο Ιράκ και υπενθύμισε ότι κάθε απόφαση για το θέμα αυτό «θα πρέπει να απορρέει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση στρατιωτικής βίας», δήλωσε ο ασκών χρέη προέδρου της Αφρικανικής Ενωσης, Νοτιοαφρικανός Τάμπο Μπέκι σε συνέντευξη Τύπου, την επόμενη της πρώτης έκτακτης συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικανικής Ενωσης.

Το κεντρικό όργανο της Αφρικανικής Ενωσης για την πρόληψη των συγκρούσεων «προτρέπει όλες τις πλευρές να προωθήσουν τις προσπάθειες για να αποτραπεί η προσφυγή στη στρατιωτική βία, μεριμνώντας παράλληλα για την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αφρικανικής Ενωσης, «μια στρατιωτική αναμέτρηση στο Ιράκ θα συνιστούσε αποσταθεροποιητικό παράγοντα για ολόκληρη την περιοχή, ενώ θα επέφερε σοβαρές συνέπειες στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας για όλες τις χώρες του κόσμου, και κυρίως τις αφρικανικές.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε νέα απόφαση θα πρέπει να απορρέει από το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την εξέταση της τελικής έκθεσης των επιθεωρητών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή