Ο Γιώργος Λάνθιμος στη λίστα ανερχόμενων σκηνοθετών

Ο έλληνας σκηνοθέτης στη λίστα των «New York Times»
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 14:23
UPD:14:35

Για τον έλληνα σκηνοθέτη  Γιώργο Λάνθιμο, οι κριτικοί αναφέρουν πως «αποτελεί κομμάτι μιας γενιάς ελλήνων κινηματογραφιστών που εξελίχθηκαν σε μια περίοδο βαθιάς και τρομακτικής κρίσης».

A- A A+

Στους είκοσι ανερχόμενους σκηνοθέτες της λίστα των «New York Times» συμπεριλαμβάνεται το όνομα του βραβευμένου έλληνα δημιουργού των ταινιών «Κυνόδοντας» και «Άλπεις», Γιώργου Λάνθιμου.

«Άνδρες ή γυναίκες, λευκοί ή έγχρωμοι, λονδρέζοι ή από το Μπρούκλιν, αυτοί οι είκοσι σκηνοθέτες δεν εκπροσωπούν κάποια σχολή ή κίνημα. Αυτό που εκπροσωπούν είναι η επιμονή στο προσωπικό τους όραμα και στην εύπλαστη φύση του κινηματογράφου, ο οποίος ακόμα παραμένει μία νέα τέχνη με λαμπρό μέλλον», αυτό αναφέρει ο πρόλογος των κριτικών κινηματογράφου οι οποίοι επέλεξαν τους σκηνοθέτες που απαρτίζουν την λίστα των New York Times.

Σκηνή σπό την ταινία « Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου.

Για τον έλληνα σκηνοθέτη  Γιώργο Λάνθιμο, οι κριτικοί αναφέρουν πως «αποτελεί κομμάτι μιας γενιάς ελλήνων κινηματογραφιστών που εξελίχθηκαν σε μια περίοδο βαθιάς και τρομακτικής κρίσης, ενώ το αίσθημα της δυσφορίας του να ζεις σε συνθήκες κούφιων νοημάτων και χρεοκοπημένων πιθανοτήτων, στοιχειώνει τους χαρακτήρες του, ειδικά τους νεότερους».

Στην λίστα των «New York Times» με τους πιο ταλαντούχους και ανερχόμενους κινηματογραφιστές συγκαταλέγονται οι   Πάμπλο Λαραίν, Ντι Ρις, Άντριου Μπουτζάλσκι, Γιώργος Λάνθιμος, Κορνέλιου Πουρουμπόιου, Γιοακίμ Τρίερ, Σάρα Πόλεϊ, Άλισον Κλέιμαν, Ματίας Πινιέιρο, Τζέι Σι Τσάντορ, Σεμπάστιαν Σίλβα, Μπεν Ζάιτλιν, Να Χονγκ - τζιν, Μπάρι Τζένκινς, Άντριου Χέι, Μάρεν Αντε, Μαλίκ Μπεντζελούλ, Μία Χάνσεν Λαβ, Τέρενς Νανς και Λιξίν Φαν.

Προτεινόμενα για εσάς