Επέστρεψαν στη Γη μετά από πέντε μήνες στο διάστημα

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 07:30
UPD:09:51
NASA
A- A A+

Δύο ρώσοι κοσμοναύτες και ένας αμερικανός αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επέστρεψαν σήμερα στη Γη μετά από παραμονή τουλάχιστον πέντε μηνών στο διάστημα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου των διαστημικών πτήσεων.

Οι Ρώσοι Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν καθώς και ο Αμερικανός Κρις Κάσιντι έφτασαν, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 08.58 τοπική ώρα (05.58 ώρα Ελλάδος) στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στις στέπες του Καζακστάν.

Βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού κέντρου ελέγχου δείχνει τους τρεις άνδρες να βγαίνουν από την κάψουλα και να μεταφέρονται πάνω σε καθίσματα υπό τον πρωινό ήλιο.

NASATELEVISION

Οι τρεις αστροναύτες έφθασαν στο ΔΔΣ στις 29 Μαρτίου με μια πτήση εξπρές, διάρκειας μικρότερης των έξι ωρών -έναντι δύο ημερών που χρειάζονταν παλαιότερα-- με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Μετά την άφιξή τους καταγράφηκαν πολλά συμβάντα. Τον Μάιο μια διαρροή αμμωνίας είχε εντοπιστεί στο αμερικανικό τμήμα του ΔΔΣ, η οποία ανάγκασε δύο αστροναύτες να βγουν εκτάκτως στο διάστημα για να αντικαταστήσουν μια αντλία.

EURONEWSGREEK
Ο ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο, ο Ρώσος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ παραμένουν στον ΔΔΣ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μεταβούν εκεί ο Αμερικανός Μάικλ Χόπκινς και οι Ρώσοι Ολέγκ Κοτόφ και Σεργκέι Ριαζάνσκι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή