Αιχμές κατά του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα άφησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος, μιλώντας για τον Κώδικα Δικηγόρων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Ο Γ. Στουρνάρας δεν ζητά την απελευθέρωση του επαγγέλματος λόγω τρόικας. Τα ίδια έλεγε και πριν 25 χρόνια. Υπάρχουν όλα αυτά στις εκθέσεις του ΙΟΒΕ. Δεν είναι λοιπόν απόψεις της τρόικας, αλλά εσωτερικών συμφερόντων και απόψεων», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόσθεσε «πολλοί χρησιμοποιούν την καραμέλα για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Όμως με όσα μέτρα έχουν ληφθεί το επάγγελμα δεν ανοίγει. Κλείνει».
Ο Γ. Αδαμόπουλος παρέθεσε τα στοιχεία που, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν πως «κλείνει» το επάγγελμα του δικηγόρου:
-
το 2010 στον ΔΣΑ εισήλθαν 1.005 νέα μέλη και εξήλθαν 642.
-
το 2011 εισήλθαν 1.049 και έφυγαν 642.
-
το 2012 εισήλθαν 850 και έφυγαν 721. Από τους 850 μάλιστα μόλις οι 255 έμειναν τελικά ενεργά μέλη του δικηγορικού κλάδου.
Τα στοιχεία για τις παραστάσεις των δικηγόρων και τις συνάψεις συμβολαίων έχουν ως εξής:
-
το 2011 έγιναν 1.056.000 παραστάσεις, αλλά το 2012 έπεσαν στις 932.000.
-
το 2013 στην Αθήνα 7.747 δικηγόροι δεν είχαν καμία παράσταση, ενώ πάνω από 50 παραστάσεις είχαν μόλις 50 δικηγόροι, όταν ο ΔΣΑ έχει περίπου 22.000 μέλη.
Ο Γ. Αδαμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι γυναίκες δικηγόροι επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές γίνονται προστατευόμενα μέλη των συζύγων τους και ότι πλέον υπάρχει και το φαινόμενο της αποχώρησης από το δικηγορικό επάγγελμα για άλλο επάγγελμα.
Από την ακρόαση των φορέων προέκυψε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν δύο ενστάσεις στο νέο Κώδικα Δικηγόρων:
-
με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των έμμισθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με πάγια αντιμισθία. Ζητούν να υπάρχει ελάχιστη αμοιβή αντίστοιχη με τους δικηγόρους του δημόσιου τομέα.
-
με τα ποσοστά εισφορών στα διπλότυπα γραμμάτια είσπραξης στα δικαστήρια.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου δεσμεύθηκε ότι θα κάνει αλλαγές στην διάταξη που απαγορεύει στους δικηγόρους που είναι Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές να παρίστανται σε δίκες που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Α. Λοβέρδος, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.