Βγήκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:43
UPD:13:22
NAFTEMPORIKI.GR

Με βασικό σύνθημα «Δεν πωλείται η ΛΑΡΚΟ. Πωλείται η Ελλάδα», τα σωματεία απεργούν διεκδικώντας να παραμείνει η εταιρεία ανοιχτή, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η εταιρεία μέσω των θέσεων των εργαζομένων.

A- A A+

Έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι προηγουμένως πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.

Αντιπροσωπεία τους πέρασε εντός του ΓΛΚ για να έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

NAFTEMPORIKIGR

Το συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Με βασικό σύνθημα «Δεν πωλείται η ΛΑΡΚΟ. Πωλείται η Ελλάδα», τα σωματεία απεργούν διεκδικώντας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, να παραμείνει η εταιρεία ανοιχτή, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η εταιρεία μέσω των θέσεων των εργαζομένων.

Σύμφωνα πληροφορίες η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας προβλέπει επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, η ελληνική πρόταση προκρίνει τα εξής:

  • NAFTEMPORIKI.GR
    Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Διάσπαση της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος. Διατηρείται μόνον το στρατιωτικό σκέλος, για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Θα γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.
  • Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Διάσπαση της επιχείρησης και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους (για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση οχημάτων, κ.λπ.). Εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου τμήματος της εταιρείας.
  • ΛΑΡΚΟ: Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Σε κοινό αγώνα καλεί η Ένωση Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ εκφράζει η Ένωση Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ και καλεί σε κοινή μάχη για την ανατροπή των πολιτικών «του ξεπουλήματος και της απαξίωσης κρίσιμων εταιρειών για την χώρα».

NAFTEMPORIKI.GR

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους πραγματοποίησαν νωρίτερα συλλαλητήριο στην Ομόνοια και αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει πως «για μια ακόμα φορά η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ καθώς και της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στον ''αέρα'' και χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, χωρίς μεροκάματο. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι το κλείσιμο ή το ξεπούλημα αυτών των εταιρειών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην εθνική οικονομία και στην αμυνα της χώρας, που πλέον θα βρεθεί να εξαρτάται αποκλειστικά από ξένες βιομηχανίες».

«Είναι ώρες ευθύνης από όλους μας για να διατηρήσουμε το μεροκάματο που είναι το υπέρτατο αγαθό για έναν εργαζόμενο. H ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, με όλες τις θέσεις εργασίας και να προχωρήσει η ανάπτυξή της στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.Η ενότητα είναι τo μεγάλο μας όπλο», καταλήγει η Ένωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή