Σκεπτικισμός Ομπάμα για την πρόταση της Ρωσίας

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 06:05
UPD:11:51
euronewsGreek

Ως απο μηχανής Θεός λειτουργεί για τον Λευκό Οίκο η ρωσική πρόταση περί πλήρους παράδοσης της διαχείρισης του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού στη διεθνή κοινότητα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, που δήλωνε αποφασισμένος να προχωρήσει μονομερώς, ανεξαρτήτως ακόμη και της προδιαγραφόμενης ήττας στο κογκρέσο τώρα εμφανίζεται υπέρμαχος της διπλωματικής επίλυσης.

A- A A+

H πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια από τις συνολικά έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τις οποίος έδωσε προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

«Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Σε άλλη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του PBS ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας.

«Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», επισήμανε.

PBS NEWSHOUR

O Μπαράκ Ομπάμα στο PBS

CBSNEWS

O Mπαράκ Ομπάμα στο CBS

ABCNEWS

O Μπαράκ Ομπάμα στο ABC

FOXNEWSCHANNEL

O Μπαράκ Ομπάμα στο Fox News

CNNINTERNATIONAL

O Mπαράκ Ομπάμα στο CNN

NEWSNATION6

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο NBC

Δύο, πάντως, αμερικανοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν ότι η πιθανότητα ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση.

Διεθνή έλεγχο των χημικών της Συρίας προτείνει η Μόσχα

EURONEWSGREEK

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ενθάρρυνε τη Συρία να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή επιστασία εάν αυτό ήταν ικανό να αποτρέψει στρατιωτικά χτυπήματά εναντίον της Δαμασκού.

REUTERS

Τη ρωσική πρωτοβουλία  χαιρέτισε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση μπορεί πράγματι να αποτρέψει ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας, ωστόσο δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ την αποδέχεται άνευ όρων.

EURONEWSGREEK
STATEVIDEO

Δηλώσεις Γ. Χέιγκ - Τζ. Κέρι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό χτύπημα, εάν παρέδιδε όλο του το χημικό οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας, ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για μία επίσημη πρόταση.

Δεν θα γίνει την Τετάρτη η ψηφοφορία στην Γερουσία

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία την Τετάρτη σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Συνεργάτες του δήλωσαν ότι τα πράγματα είναι πλέον ρευστά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση της Ρωσίας. Πρόσθεσαν ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή