Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και «δεν έχει καταθέσει τα όπλα».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σαραντάλεπτη συνάντηση (τις πρώτες πρωϊνές ώρες Ελλάδας) που είχε με τον κ. Ανάν, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.
Πάντως, διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σκοπεύει μέσα στις επόμενες μέρες να στείλει επιστολές στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητώντας από την Αθήνα και την Αγκυρα να προχωρήσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του θέματος της ασφάλειας στην Κύπρο, σε μια παράλληλη διαδικασία με τις προσπάθειες για συνολική λύση του προβλήματος.
Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, αναφέρθηκε πρώτα στο θέμα του Ιράκ, τονίζοντας ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο συνομιλητή του τις «συγκεκριμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Θέλουμε την ειρηνική επίλυση της κρίσης και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που και ο ίδιος (Ανάν) θεωρεί χρήσιμη και σημαντική. Τον ενημέρωσα για το ταξίδι στη Μέση Ανατολή και για τη συνέχεια αυτού του ταξιδιού στην Αίγυπτο.
Ο αραβικός κόσμος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης και τελικά της συμμόρφωσης του Ιράκ με το ψήφισμα 1441», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καλωσόρισε την πρωτοβουλία. Μάλιστα, είπε ότι συμφωνεί πως ο αραβικός κόσμος έχει ένα σημαντικό ρόλο και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Χωρίς να είναι σε θέση να δώσει κάποιο χρονικό περιθώριο που απαιτείται για να αποφευχθεί ο πόλεμος, εξέφρασε και πάλι την ελπίδα ότι θα υπάρξει ειρηνική επίλυση του προβλήματος.
Για το Κυπριακό, δήλωσε ότι «ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στην αφοσίωσή του και στη βούλησή του να επιμείνει για τις 28 Φεβρουαρίου, κάνοντας ο,τιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει για να βρεθεί λύση μέχρι αυτή την ημερομηνία. «Τον ευχαριστήσαμε για όλες τις προσπάθειες που έκανε, κάνει και θα κάνει και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις δικές μας προσπάθειες σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όπου εμπλέκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Ειδικότερα, συνέχισε, στην ιδιαίτερη πτυχή της ασφάλειας που θα πρέπει να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Οταν και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε αυτό το κεφάλαιο στο σχέδιο Aνάν».
Σε ερωτήσεις για το πώς ο ίδιος σχεδιάζει να προωθήσει την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων του και εάν προτίθεται και πότε να καταθέσει αναθεωρημένο σχέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Ο κ. Ανάν δεν μίλησε για νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ούτε εάν και πότε προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί ενεργά τις επόμενες εβδομάδες με την προσπάθεια να προχωρήσει η διαπραγμάτευση προς επίλυση του ζητήματος. Τόνισε ότι δεν έχει καταθέσει τα όπλα και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου».
Στην ερώτηση εάν νομίζει ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι αυτή την ημερομηνία, απάντησε καταφατικά, υπό την προϋπόθεση ότι «οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να προχωρήσουν, με τη βοήθεια του ΟΗΕ». Οσον αφορά την πτυχή της ασφάλειας, τόνισε ότι «θα επιδιωχθούν εκ νέου επαφές με την τουρκική πλευρά, με την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος ομόλογός του, σε συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι, ζήτησε από την αμερικανική πλευρά ανταλλάγματα προκειμένου η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της στο θέμα του Ιράκ, επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δημοσίως και κατ' ιδίαν επανειλημμένα δηλώσει, ότι δεν υφίσταται τέτοια διασύνδεση». Οπως τόνισε, για την ανυπαρξία τέτοιας διασύνδεσης, τον διαβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Με τον κ. Ανάν, ο Παπανδρέου συζήτησε επίσης το ζήτημα της Ζιμπάμπουε, καθώς και το θέμα της Βόρειας Κορέας, σε σχέση με το πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να βοηθήσει στην επίλυσή του.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων