Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν

Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 13:41
UPD:21:52
The White House

Η εβδομαδιαία παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα

A- A A+

Κατά μιας εμπλοκής σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο τάχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του.

«Αυτό δε θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη Συρία και επανέλαβε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα.

«Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν' αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει», σημείωσε εκ νέου ο αμερικανός πρόεδρος.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την Τρίτη, έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει πωςοι ΗΠΑ δεν πρέπει να επέμβουν και μόνο το 19% υποστηρίζει μια επίθεση.

«Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου», είπε.

Εμμένοντας στην ίδια γραμμή, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε εάν δε δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία», τόνισε.

«Μονόδρομος» μια  περιορισμένη στρατιωτική επίθεση

THE WHITE HOUSE

Η ομιλία της Σαμάνθα Πάουερ

Μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία είναι η μόνη πορεία δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, δήλωσε και η Σαμάνθα Πάουερ, κατά την πρώτη της ομιλία ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Κάποιοι ρώτησαν γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές», ανέφερε.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ «μόλις και μετά βίας μείωσε το τεράστιο οπλοστάσιό του» και ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να αποτρέψει την προθυμία του να το χρησιμοποιήσει ξανά».

Χαρακτήρισε δε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα ως «θηριωδία» και «δολοφονική συμπεριφορά».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή