Άρση κυρώσεων κατά επτά ιρανικών εταιρειών αποφάσισε το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 12:59
UPD:13:18
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Αν και η απόφαση μπορεί να προσβληθεί, επιφέρει πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρώπης να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στη φωτογραφία (αρχείου), η μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στην πόλη Μπουσέρ.

A- A A+

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος επτά ιρανικών εταιρειών, καθώς απέτυχε να παρουσιάσει επαρκείς αποδείξεις σχετικά με την ανάμειξή τους στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αν και η απόφαση μπορεί να προσβληθεί, επιφέρει πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρώπης να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ανάλογες αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα εντός του 2013 για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε δύο από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες.

Η σημερινή απόφαση αφορά τις ιρανικές τράπεζες Post Bank, Export Development Bank of Iran, Persia International Bank και Bank Refah Kargaran και τις εταιρείες Iran Insurance Company, Good Luck Shipping και Iranian Offshore Engineering and Construction Co.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ ευελπιστούν οι κυρώσεις εις βάρος τέτοιων εταιρειών να καταστήσουν δυσκολότερο για την Τεχεράνη να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο εκτιμούν ότι στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει τέτοιες προθέσεις και υποστηρίζει ότι χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια για την ιατρική έρευνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή