Διχασμός στο G20 για τη Συρία

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 08:15
UPD:11:42
EPA/RAMIL SITDIKOV/HOST PHOTO AGENCY POOL

Οι ηγέτες του G20 κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στην Αγία Πετρούπολη.

A- A A+

Σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της πρώτης ημέρας της συνόδου του G20, λόγω της κρίσης στη Συρία και της πρόθεσης των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση.

Τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο twitter o πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα χθες το βράδυ, από το δείπνο εργασίας στο μέγαρο Πέτερχοφ της Αγίας Πετρούπολης.

«Το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας του G20 για τη Συρία», σημείωσε ο Λέτα.

«Η ατμόσφαιρα ήταν σοβαρή, όχι τεταμένη», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, συμπληρώνοντας ότι «το θέμα για ορισμένους ήταν ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων». 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετράνε από χθες τους συμμάχους τους.

Ο Ομπάμα δεν μπορεί στην εκστρατεία αυτή να βασισθεί στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, αφού μόνο ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει σαφώς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Για τον λόγο αυτόν από την Αγία Πετρούπολη συνέχισε να ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο για έγκριση του σχεδίου του, εν όψει της σύγκλησης Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα.

EURONEWSGREEK

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τον πρώτο γύρο κέρδισε ο Πούτιν, καθώς η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες BRICS και ο πάπας με επιστολή του, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ τάχθηκε επισήμως κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στη Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

Και η Κίνα προειδοποίησε χθες ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία, κυρίως προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, επανέλαβε χθες ότι «μία πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας».

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν και την παρουσία στη ρωσική πόλη του ειδικού απεσταλμένου στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι με αποστολή την προώθηση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».

Τι μαρτυρά η γλώσσα του σώματος

EURONEWSGREEK

Η τυπική χειραψία και τα συγκρατημένα χαμόγελα κατά την υποδοχή του Ομπάμα από τον Πούτιν στη σύνοδο μαρτυρούν, σύμφωνα με αναλυτές, βαθιά ρήξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Το Reuters μεταδίδει πως πριν από το δείπνο εργασίας απουσίασαν και οι εναγκαλισμοί μεταξύ των δύο προέδρων, οι οποίοι συνηθίζονται σε τέτοιου είδους περιστάσεις.   

Η δεύτερη ημέρα

Η σημερινή ημέρα άρχισε νωρίς το πρωί με πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθεί το πρωί με τον ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή