«Αδέσποτα σκυλιά» κερδίζουν τις εντυπώσεις στη Μόστρα

Παγκόσμια πρεμιέρα για την «Αποξένωση», με τον Χ. Στέργιογλου
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 17:59
UPD:18:26

Η ταινία «Αδέσποτα σκυλιά» του σκηνοθέτη Τσάι Μινγκ Λιάνγκ, έδωσε μια άλλη νότα στη φετινή 70ή κινηματογραφική Μόστρα.

A- A A+

Η ταινία «Αδέσποτα σκυλιά», από την Ταϊβάν, του τακτικού σε διάφορα διεθνή Φεστιβάλ σκηνοθέτη Τσάι Μινγκ Λιάνγκ, έδωσε μια άλλη νότα στη φετινή 70ή κινηματογραφική Μόστρα, δείχνοντας πως πάνω απ’ όλα ο κινηματογράφος είναι τέχνη.

Κύριο στοιχείο, η εικόνα

Χωρίς υποχωρήσεις, με ένα δικό του στιλ, όπου η εικόνα είναι το κύριο στοιχείο, ο σκηνοθέτης έφτιαξε μια ταινία σχόλιο πάνω στον κόσμο μας, την έλλειψη αισθημάτων, ανθρωπιάς, κατανόησης, με άλλα λόγια περιέγραψε την αποξένωσή του, μαζί και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που τον οδηγεί στον αφανισμό.

Η οικογένειά του ζει, όπως τα αδέσποτα σκυλιά, κυριολεκτικά στο δρόμο - ο πατέρας διαφημίζοντας, φορώντας ένα πλακάτ, διαμερίσματα, ενώ τα δυο μικρά παιδιά του περιφέρονται τρώγοντας ότι τους προσφέρουν από τα υπολείμματα στα σούπερ μάρκετ.

Σκηνή από την ταινία «Αδέσποτα Σκυλιά».

Για ειδικό βραβείο

Υπάρχει και μια γυναίκα που εμφανίζεται κατά διαστήματα, είτε περπατώντας μέσα στο δάσος κοντά στην Ταϊπέι, συχνά μέσα στη βροχή, και που στο φινάλε, ξαναβρίσκεται με τα παιδιά και, σ’ ένα εκπληκτικό, μεγάλης διάρκειας πλάνο, κοιτάζει με τον πατέρα έναν παράξενο πίνακα, στο εγκαταλειμμένο κτήριο όπου ζουν. Μια πανέμορφη εικαστικά, βουτηγμένη σε μια ποιητική, σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, ταινία, που ίσως κερδίσει κάποιο από τα ειδικά βραβεία της Μόστρας.

«Αποξένωση», με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου

Στη βουλγάρικη ταινία «Αποξένωση» («Alienation») του Μίλκο Λαζάροφ  πρωταγωνιστεί, ο έλληνας ηθοποιός, Χρήστος Στέργιογλου.

Το θέμα της αποξένωσης συναντάμε και στη βουλγάρικη ταινία «Αποξένωση» («Alienation») του Μίλκο Λαζάροφ  στο τμήμα «Venice Days», με πρωταγωνιστή τον δικό μας Χρήστο Στέργιογλου.

Η ταινία παρουσιάζεται ως ένα «σαρδόνιο παραμύθι, αρχέγονο και σύγχρονο ταυτόχρονα», στο οποίο ο έλληνας ηθοποιός υποδύεται έναν μεσήλικο άνδρα που περνά τα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας για να παραλάβει ένα παιδί για παράνομη υιοθεσία στην τιμή των 10.000 ευρώ, αφού ο ίδιος και η γυναίκα του αδυνατούν να τεκνοποιήσουν. Μόνο που το παιδί είναι ακόμα στη κοιλιά της μητέρας του, και γεννιέται λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής καταιγίδας στο ορεινό καταφύγιο στο οποίο έχουν καταλύσει.

Φινάλε με εκπληκτικά πλάνα

Η Μαριάνα Τζίκις και ο Χρήστος Στέργιογλου σε σκηνή της ταινίας «Αποξένωση» («Alienation»).

Στην βουλγαρικής παραγωγής ταινία, που έκανε γυρίσματα πέντε εβδομάδων, συμπρωταγωνιστούν οι Μαριάνα Τζίκις, Όβανες Τορόσιαν, Ίβα Ογκνιανόβα. Στην πρώτη του αυτή σκηνοθεσία, ο Λαζάροφ κατάφερε να φτιάξει, με λιτές, όμορφες εικαστικά εικόνες, την καθημερινή ζωή των πρωταγωνιστών του, μέσα από την οποία τελικά βγαίνει η αδυναμία αληθινής συνεννόησης. Η ταινία τελειώνει με μερικά εκπληκτικά πλάνα, όπου η γέννηση του παιδιού παραλληλίζεται με την επερχόμενη καταιγίδα.

Για τον «Λέοντα του Μέλλοντος»

Το τμήμα «Venice Days» περιλαμβάνει 12 συνολικά ταινίες, τρεις ειδικές εκδηλώσεις, δύο μικρού μήκους και δύο ειδικές προβολές. Όλα τα σκηνοθετικά ντεμπούτα - συμπεριλαμβανομένου και του «Alienation» - θα είναι υποψήφια για το βραβείο «Λέοντας του Μέλλοντος».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς