Ανοιχτός σε αύξηση του ποσοστού των μετεγγραφών ο υπ. Παιδείας

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 13:46
UPD:14:10
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Ανοικτός στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των μετεγγραφών εμφανίσθηκε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ο κ. Κουράκης πρότεινε την αύξηση του ορίου εισοδήματος για όσους έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στα ΑΕΙ και ο Κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι «θα μπορούσαμε να δούμε την αύξηση του εισοδήματος, αλλά δεν μας λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει μαζί με την αύξηση του ποσοστού μετεγγραφών από 10% σε 15%».

Ακόμη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι Παιδαγωγικές Σχολές δηλώνονται στις πανελλαδικές εξετάσεις σε χωριστό πεδίο και δεν είναι σε όλα τα πεδία, και προειδοποίησε ότι έτσι θα κλείσουν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες.

Θέλουμε δασκάλους από επιλογή, όχι επειδή δεν μπήκαν σε άλλη σχολή, απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, επισημαίνοντας ούτως ή άλλως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην δημιουργηθούν στρατιές ανέργων δασκάλων, καθώς δεν προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των καθηγητών ΑΕΙ, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξέλιξη των πανεπιστημιακών και θα υπάρξει «γεροντοκρατία». Ωστόσο ο κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από το υπουργείο.

O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τέλος την αναβάθμιση της θρησκευτικής παιδείας, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση ότι αυξάνει τις ώρες των Θρησκευτικών την ώρα που μειώνει τα μαθήματα γενικής παιδείας.

Αντίθετη στην κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, δήλωσε η Ειδική Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (και θεολόγος στο επάγγελμα) Στ. Ξουλίδου, επικρίνοντας την ειδική αγορητή της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση που ζήτησε την κατάργηση των Θρησκευτικών.

Νωρίτερα, ο κ. Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες θα αφορούν μεταξύ άλλων την μαθητεία των μαθητών των ΕΠΑΛ, ζητήματα σχετικά με τα ΑΕΙ, τις αλλαγές σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, την ειδική αγωγή, τον ΕΟΠΕΠ, το πώς θα γίνει η αύξηση του ωραρίου στα ΑΕΙ και την αυτοδυναμία του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή