Τέλος στο παιχνίδι του Σαντάμ, λέει ο Τζωρτζ Μπους

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 10:28
A- A A+

Το παιγνίδι με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν τελείωσε, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική αναμέτρηση με το Ιράκ στέλνοντας μιά αερομεταφερόμενη μεραρχία στον Κόλπο.

«Η παρτίδα τελείωσε», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε μια τελευταία ευκαιρία και την απέρριψε. Ο Ιρακινός δικτάτορας έκανε την επιλογή του, τώρα τα έθνη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να κάνουν τη δική τους».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να κάνει πίσω τη στιγμή που τα αιτήματά του εξευτελίζονται και γελοιοποιούνται από έναν δικτάτορα», τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι «οι παραβιάσεις από το Ιράκ είναι προφανείς και συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή».

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν εξουσιδότησε πρόσφατα τους στρατιωτικούς διοικητές του να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, αυτά που ο δικτάτορας λέει ότι δεν έχει», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα έβλεπε ευνοϊκά μιά δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επαναβεβαιώνει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για τον αφοπλισμό του Ιράκ. «Μια νέα απόφαση δεν θα σημαίνει όμως τίποτα αν δεν συνοδεύεται από αποφασιστικότητα», τόνισε ο Μπους.

Ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση μονομερώς εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επιμείνει στην υποχρέωσή του για την εξουδετέρωση των όπλων μαζικής καταστροφής που έχει το Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με μία διευρυνόμενη συμμαχία εθνών είναι αποφασισμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη για να αμυνθούν και να αφοπλίσουν το ιρακινό καθεστώς», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε : «Η κοινότητα των ελευθέρων εθνών μπορεί να δείξει ότι έχει τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που χρειάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και για να δοθεί η ευκαιρία στον ιρακινό λαό να ζήσει ελεύθερα και να μπορεί να επιλέγει τους ηγέτες που θα κυβερνήσουν τη χώρα του».

Την ίδια ώρα, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, Χανς Μπλίξ και Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ μεταβαίνουν αύριο στη Βαγδάτη για να απευθύνουν ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τη Βαγδάτη να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή κοινότητα πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 14ης Φεβρουαρίου όπου θα καταθέσουν την τελική αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ κάλεσε τη Βαγδάτη «να αλλάξει δραστικά στάση και να συνεργαστεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη καθώς οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες».

Τo Iράκ δέχτηκε πάντως ένα από τα βασικά αιτήματα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ κι επέτρεψε έτσι για πρώτη φορά σε έναν επιστήμονά του να μιλήσει στους επιθεωρητές τελείως μόνος του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή «καλό σημάδι», πρόκειται για έναν βιολόγο που δέχτηκε οικειοθελώς να απαντήσει στις ερωτήσεις των επιθεωρητών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ θα προβεί και σε άλλες παραχωρήσεις.

Στον Περσικό κατευθύνεται πάντως η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, η οποία είχε παίξει ρόλο-κλειδί στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν στον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

«Υπεγράφη εντολή για την ανάπτυξη της δύναμης», δήλωσε ο Τζον Μίντον, εκπρόσωπος του στρατοπέδου «Φορτ Κάμπελ», στο Κεντάκι, όπου εδρεύει η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Από την αρχή της εβδομάδας μετακινούνται ελικόπτερα και μία ομάδα επιμελητειακής υποστήριξης της μεραρχίας στο Τζάκσονβιλ, απ`όπου θα σταλούν στον Περσικό.

Η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έχει 23.000 στρατιώτες και 270 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και τύπου Απάτσι, ενώ η Βρετανία στέλνει 130 αεροσκάφη, το ένα τρίτο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Περίπου 110.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου και άλλοι δεκάδες χιλιάδες άνδρες θα έχουν προστεθεί στη δύναμη αυτή μέχρι τα μέσα του μήνα. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη και 40.000 Βρετανοί στρατιώτες

Στην περιοχή του Κόλπου και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταπλεύσει ή αναμένονται από μέρα σε μέρα έξι αεροπλανοφόρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή