Νέα επίθεση Πούτιν στον Ναβάλνι

Κατηγορίες για αναξιοπιστία του σε ό,τι αφορά τη διαφθορά
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 17:33
UPD:17:39
REUTERS/RIA Novosti

«Ο κύριος αυτός, όπου κι εάν εμφανίζεται, αφήνει τα ίχνη του, υπάρχουν πάντοτε προβλήματα που τον ακολουθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βλ. Πούτιν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε την Τετάρτη πως ο πολιτικός του αντίπαλος, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος διεκδικεί την δημαρχία της Μόσχας, δεν έχει τις ικανότητες για να διοικήσει μία μεγάλη πόλη, ενώ ούτε ο ίδιος είναι ηθικά άμεμπτος ώστε να καταγγέλλει την διαφθορά.

«Ο κύριος αυτός μιλάει μόνιμα περί της καταπολέμησης της διαφθοράς, κάτι που είναι πολύ της μόδας. Για να πολεμήσει κανείς εναντίον της διαφθοράς θα πρέπει, το επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, να είναι πάλλευκος όπως το χιόνι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβγι Κανάλ (Πρώτο Κανάλι), τέσσερις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των δημαρχιακών εκλογών στη Μόσχα.

Ο 37χρονος Αλεξέι Ναβάλνι, δικηγόρος ο οποίος εμφανίζεται ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της διαφθοράς, μετατράπηκε σε πρώτο τη τάξει εχθρό του Κρεμλίνου όταν τέθηκε επικεφαλής των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2011-2012.

Ο κ. Ναβάλνι καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για καταχρήσεις, βάσει κατηγοριών τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει «χαλκευμένες». Ο δικηγόρος, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση, αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος, γεγονός το οποίο του επιτρέπει να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία.

«Για να διοικήσει κανείς μία μεγαλούπολη όπως η Μόσχα, θα πρέπει να έχει ικανότητες, μία μεγάλη εμπειρία. Δεν αρκεί να φωνάζει ‘κάτω οι κλέφτες’ και να λέει ‘αύριο θα βάλλουμε τους πάντες φυλακή για διαφθορά’», υποστήριξε ο κ. Πούτιν.

«Ο κύριος αυτός, όπου κι εάν εμφανίζεται, αφήνει τα ίχνη του, υπάρχουν πάντοτε προβλήματα που τον ακολουθούν», συμπλήρωσε.

«Κάπου έκλεψε οινοπνευματώδη, μία άλλη φορά έκλεψε ένα αποστακτήριο, κατόπιν τα προβλήματα με την εκμετάλλευση δασικής έκτασης, μετά ανακαλύπτεται ότι έχει εταιρίες στο εξωτερικό που δεν έχει δηλώσει», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος, απαριθμώντας τις διάφορες κατηγορίες και διώξεις που έχουν εξαπολύσει κατά καιρούς κατά του κ. Ναβάλνι τα μέσα ενημέρωσης κι οι αρχές αντίστοιχα.

Ο αντιφρονών στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει αυξήσει τα ποσοστά του, που φθάνουν πλέον στο 18%, χωρίς όμως να στέκονται ικανά να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία για νίκη στη Μόσχα του απερχόμενου δημάρχου, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή