ΕΦΕΤ: Συνεχείς έλεγχοι των εισαγόμενων από την Ιαπωνία τροφίμων

«Δεν έχει προκύψει καμία υπέρβαση ορίων»
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 14:59
UPD:15:28
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Mε αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν το πυρηνικό ατύχημα που συνέβη την άνοιξη του 2011, ο Φορέας επισημαίνει ότι από τον Μάρτιο του 2011 συνεχίζονται κανονικά μέχρι σήμερα από την χώρα μας οι έλεγχοι των εισαγόμενων τροφίμων.

A- A A+

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των εισαγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών με προέλευση ή καταγωγή από την Ιαπωνία, καθώς και από άλλες περιοχές που ενδέχεται να επηρεάστηκαν από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, που επίσης τονίζει ότι δεν έχει προκύψει καμία υπέρβαση ορίων.

Ειδικότερα, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν το πυρηνικό ατύχημα που συνέβη την άνοιξη του 2011, ο Φορέας επισημαίνει ότι από τον Μάρτιο του 2011 συνεχίζονται κανονικά μέχρι σήμερα από την χώρα μας οι έλεγχοι των εισαγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών με προέλευση ή καταγωγή από την Ιαπωνία, καθώς και από άλλες περιοχές που ενδέχεται να επηρεάστηκαν από το πυρηνικό ατύχημα. 

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως έχουν διενεργηθεί κατά το στάδιο της εισαγωγής εκατοντάδες σχετικοί έλεγχοι σε προϊόντα διαφόρων κατηγοριών με βάση την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και υπογραμμίζει πως από αυτούς «τους ραδιολογικούς ελέγχους δεν προέκυψε ουδεμία υπέρβαση ορίων και το σύνολο των προϊόντων βρέθηκε συμμορφούμενο με την ισχύουσα νομοθεσία». 

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη πως ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αναφορικά με τους προαναφερθέντες ελέγχους, συνεργάζεται και με άλλες υπηρεσίες του θυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρέχει σε τριμηνιαία πλέον βάση πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρχικώς η εν λόγω ενημέρωση ήταν σε εβδομαδιαία βάση) ως προς τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή