Αντιδράσεων συνέχεια για τα σχέδια περί αλλαγών στην εκλογή δημάρχων

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 13:34
UPD:17:18
REUTERS/ EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Δίνοντας το περίγραμμα των αλλαγών, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, εξήγησε ότι μια από τις αλλαγές που συζητούνται είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να καταρτίζουν κανονικά ψηφοδέλτια, ωστόσο τη στιγμή της κάλπης θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους κατ΄αλφαβητική σειρά, απ΄όπου θα επιλέγει ο πολίτης.

A- A A+

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Δίνοντας το περίγραμμα των αλλαγών, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, διευκρίνισε μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως πρόκειται για σκέψεις του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε ότι μια από τις αλλαγές που συζητούνται είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να καταρτίζουν κανονικά ψηφοδέλτια, ωστόσο τη στιγμή της κάλπης θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους κατ΄αλφαβητική σειρά, απ΄όπου θα επιλέγει ο πολίτης.

Εξετάζεται επίσης, όπως είπε, η δυνατότητα εκλογής δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42%.

Ερωτηθείς τι θα συμβαίνει σε περίπτωση εκλογής ενός δημάρχου που δεν έχει πλειοψηφία, ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δυσλειτουργία.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι οι επεξεργασίες αυτές γίνονται σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Παρεμβαίνοντας, ωστόσο, στην εκπομπή του Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε ότι ο κ. Γρηγοράκος δεν έχει ενημερώσει το κόμμα για τις συζητήσεις αυτές και πως δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά. Τόνισε ακόμη ότι σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει «καλύτερη προσυνεννόηση για να μην δημιουργούνται προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πως προσπαθούν να προσαρμόσουν κάθε φορά στις ανάγκες τους τα εκλογικά συστήματα

«Υπό το φόβο της συντριβής της, η κυβέρνηση οραματίζεται μια αυτοδιοίκηση χωρίς πολιτικό στίγμα, απονεκρωμένη από τον πολιτικό διάλογο, κομμένη και ραμμένη στα μνημονιακά μέτρα», επεσήμανε η Κουμουνδούρου. Υποστήριξε ακόμη πως οι πρόταση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν θα φέρει κάτι καινούριο στο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση των πιο παλαιοκομματικών και λαϊκίστικων συμπεριφορών.

«Θα έπρεπε, όμως, να καταλάβουν ότι πλέον τα κόλπα τελείωσαν και οι διαφορετικές προτάσεις  για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα θα καταγραφούν. Και η δική τους ήττα  θα είναι συντριπτική», κατέληξε.

«Βιάζεται ο κ. Σαμαράς να εφαρμόσει νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ αφού το ισχύον θα είναι καταστροφικό για τον ίδιο και τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις», σχολίασε με τη σειρά της η τομεάρχης Εσωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη.

«Ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να επαναφέρει το εκλογικό όριο του 42% καθώς γνωρίζει ότι ακόμη και με όλους τους μνημονιακούς συνεργάτες του δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε καμία τοπική κοινωνία», σημείωσε, δηλώνοντας παράλληλα πως το κόμμα της δεν πρόκειται να δεχτούν πρόσωπα «που λειτούργησαν είτε σαν φερέφωνα είτε σαν δεκανίκια των Τροϊκανών και του Φούχτελ».

«Η συγκυβέρνηση του μνημονίου αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να περιορίσει την ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

«Γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα οι Εθνικιστές θα διοικούν τους μεγάλους δήμους της χώρας. Για τον λόγο αυτό κατήργησαν και την δημοτική αστυνομία. Ειδικά για τον Δήμο της Αθήνας, ο Κακλαμάνης της ΝΔ και ο Παπαδημούλης του Σύριζα δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα τα βρουν, αρκεί να "μην πέσει ο Δήμος στα χέρια της Χρυσής Αυγής"», πρόσθεσε.

«Τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές έχουν στόχο να θολώσουν τον βαθιά πολιτικό χαρακτήρα κι αυτής της εκλογικής μάχης», εκτίμησε με τη σειρά του το ΚΚΕ.

Στόχος τους, σύμφωνα με τον Περισσό, είναι «να αμβλύνουν τη λαϊκή θέληση η οποία μπορεί να εκφραστεί με καταδίκη των πολιτικών που - σε κεντρική και τοπική διοίκηση - συμβάλλουν στη διαχείριση της κρίσης του συστήματος σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα εάν αυτή προωθείται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αντιπαράθεση συγκυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ περί ‘βλαχοδήμαρχων’, ‘ανεξάρτητων’, ‘ικανών’ δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτές οι δυνάμεις από κοινού σε μια σειρά δήμους στήριξαν υποψήφιους δήμαρχους, όπως επίσης και το ότι εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο, κατά γράμμα, όλες τις επιταγές μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή