Στα ύψη το κόστος ενός πολέμου στο Ιράκ

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 17:14
A- A A+

Ενας πόλεμος στο Ιράκ θα κόστιζε στην Βρετανία περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Μαρκ Στόκερ, οικονομολόγος του IISS αρμόδιος για αμυντικά θέματα, βασίζει τις εκτιμήσεις του στην υπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί μία εκστρατεία παρόμοια με αυτή του πολέμου του Κόλπου, το 1991.

Το κόστος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι μειωμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με το 1991, επειδή θα διαθέσει μικρότερη στρατιωτική δύναμη. Ο πόλεμος του 1991 κόστισε στις ΗΠΑ 61 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Στόκερ εκτιμά πως, μετά την ανατροπή του Σαντάμ, η διατήρηση στο Ιράκ μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης από περίπου 50.000 άνδρες θα κοστίσει γύρω στα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, και μία δύναμη απο περίπου 200.000 άνδρες γύρω στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε προχθές ότι η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου έχει ήδη κοστίσει γύρω στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή