Γερμανία: Στη δικαιοσύνη οι φάκελοι 30 υπόπτων ως φρουρών στο Άουσβιτς

Θα διερευνηθεί εάν δύνανται να δικαστούν και αν στοιχειοθετείται κατηγορία εναντίον τους
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 15:42
UPD:15:44
EPA/DANIEL BOCKWOLDT

Ο πλέον ηλικιωμένος ανάμεσά τους είναι 97 ετών, ενώ εννέα ζουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας Κουρτ Σριμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λούντβιχσμπουργκ της δυτικής Γερμανίας.

A- A A+

Το γερμανικό Γραφείο το οποίο είναι αρμόδιο για τα εγκλήματα των ναζί ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στέλνει στη δικαιοσύνη τους φακέλους 30 προσώπων που είναι ύποπτα ότι είχαν διατελέσει φρουροί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, με τη σύσταση να ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις για συνέργεια σε φόνο.

Το εν λόγω Γραφείο, το οποίο δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις, εξέτασε 39 φακέλους προσώπων τα οποία είναι ύποπτα ότι είχαν υπηρετήσει στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο πλέον ηλικιωμένος ανάμεσά τους είναι 97 ετών, ενώ εννέα ζουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας Κουρτ Σριμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λούντβιχσμπουργκ της δυτικής Γερμανίας.

«Οι φάκελοι θα διαβιβασθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς στα κρατίδια στα οποία κατοικούν οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου», εξήγησε ο κ. Σριμ.

Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών για τα Εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού, το οποίο διευθύνει, πραγματοποίησε περισσότερες από 7.000 έρευνες αφ’ ότου συστάθηκε το 1958, ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία να ασκεί διώξεις αυτόνομα από τη δικαιοσύνη.

Οι περιφερειακοί εισαγγελείς θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει υλικό για να ασκηθούν διώξεις και αν οι κατηγορούμενοι είναι σε θέση να δικαστούν.

Το γραφείο είχε αρχικά εντοπίσει 49 πρόσωπα ύποπτα ότι είχαν διατελέσει φρουροί στο Άουσβιτς, το οποίο είχε κατασκευασθεί από τους ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία. Εννέα έχουν πεθάνει και τριάντα εξακολουθούν να ζουν στην Γερμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή