ΟΗΕ: Έως και τρεις εβδομάδες η ανάλυση των στοιχείων για τα χημικά

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 23:01
UPD:01/09/2013 16:05
REUTERS/STRINGER

Ειδικοί του ΟΗΕ στα χημικά, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, κρατούν ευρήματα από το ένα απο τα σημείο των επιθέσεων με χημικά σε συνοικία της Δαμασκού. «Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ομάδα θα υποβληθούν τώρα σε εργαστηριακή ανάλυση και τεχνική εκτίμηση βάσει των καθιερωμένων και αναγνωρισμένων διαδικασιών και προτύπων», ανέφερε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε ανακοίνωσή του. «Οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες».

A- A A+

Η πλήρης ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους ειδικούς του ΟΗΕ στα χημικά, οι οποίοι ερεύνησαν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της περασμένης εβδομάδας στη Συρία, ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Η ομάδα, στην οποία μετείχαν εννέα ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τρεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έφθασε στην έδρα του πρώτου στη Χάγη σήμερα το απόγευμα, μετά την αναχώρησή της από τη Συρία το πρωί.

«Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ομάδα θα υποβληθούν τώρα σε εργαστηριακή ανάλυση και τεχνική εκτίμηση βάσει των καθιερωμένων και αναγνωρισμένων διαδικασιών και προτύπων», ανέφερε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια ανακοίνωσή του. «Οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες».

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του γενικού ηραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ασκεί πιέσεις στην ομάδα να ολοκληρώσει την ανάλυση των στοιχείων το ταχύτερο.

Ο Μπαν έλαβε την διαβεβαίωση από την Άγκελα Κάνε, επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού για τον αφοπλισμό, πως «ό,τι μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί η διαδικασία γίνεται» στα ειδικά εργαστήρια, ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν συνομίλησε με τον Όκε Σέλστρεμ, τον επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα, και θα ενημερωθεί πληρέστερα από αυτόν την Κυριακή, διευκρίνισε ο Νεσίρκι.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε σήμερα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία και επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην θα συνεχιστεί.

«Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «κανένα συμπέρασμα» σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως την αποπεράτωση των αναλύσεων των ληφθέντων δειγμάτων σε εργαστήρια, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ομάδα των ειδικών, πρόσθεσε, μπορεί να εξακριβώσει τα γεγονότα με «αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή