Την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι εντυπωσιάζει το γεγονός πως αυτό το ενδεχόμενο βρίσκει απρόσμενους υποστηρικτές στην Ελλάδα.
«Πρώτος και καλύτερος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε για λογαριασμό της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις πριν καν του ζητηθούνε. Και ως βασιλικότερος του βασιλέως,ζήτησε επέμβαση στην Συρία πριν καν αποφασίσει ο ίδιος ο Ομπάμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε τα βέλη του και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου «που λίγες ώρες πριν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στη πολεμική επέμβαση, δήλωνε πως είναι επιεικώς άκαιρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής για τη Συρία».
«Τι άλλο να πει κανείς, πέρα από το να εκφράσει τη θλίψη του όχι μόνο για το ποιόν αυτών που μας κυβερνάνε αλλά και για τη ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας», διερωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο, συμπληρώνοντας πως ο ελληνικός λαός «δεν θέλει την Ελλάδα πρόθυμο σύμμαχο σε πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονιά μας, πόσο δε μάλλον σε επιχειρήσεις που στερούνται διεθνούς νομιμοποίησης, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Όπως είπε, «αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα είναι όχι να δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει πριν καν της ζητηθεί, αλλά να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες στη περιοχή για να ματαιωθεί η πολεμική επέμβαση και να προκριθούν πολιτικές λύσεις».
Απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «οι γνωστές φτήνιες της μικροκομματικής πολιτικής που κάνει ο κ Τσίπρας είναι βλαπτικές για την οικονομία, τους πολίτες, την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Όταν μεταφέρονται στην εξωτερική πολιτική καθίστανται επικίνδυνες για τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα».
«Βλέπει» εκλογές πολύ σύντομα
Εξάλλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές πολύ σύντομα, ίσως και με προτροπή των δανειστών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει «αν θέλει μία κυβέρνηση που λέει ναι σε όλα, που θα είναι πρόθυμη να υποθηκεύσει τα πάντα και μάλιστα με έδρα το Λουξεμβούργο ή θέλει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαια και τα αυτονόητα».
«Υποχρεούται η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάθε άλλη επιλογή θα ήταν εκτροπή», πρόσθεσε.
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση είπε σε δηκτικό τόνο ότι «έκανε πολλή δουλειά το καλοκαίρι», λέγοντας μεταξύ άλλων πως «προχώρησε στη διάλυση των νοσοκομείων, ονοματίζοντάς την “αλλαγή χρήσης”, βάφτισε τις ανθρωποθυσίες “κινητικότητα” και “διαθεσιμότητα”, προχώρησε με θρησκευτική ευλάβεια την κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έβαλε τα θεμέλια για τη διάλυση της παιδείας, προετοίμασε το έδαφος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε τα πυρά του και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Όπως είπε, «σήμερα η αποτυχία των Μνημονίων δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε να εξωραϊστεί με διάφορα φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια, σαν αυτό του κ. Στουρνάρα που αποκάλυψε ότι η πραγματική ανεργία είναι 14%, και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή σαν τις διαβεβαιώσεις του, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί να το πιστέψουμε».
«Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν», πρόσθεσε, «ή ο άνθρωπος είναι άσχετος και ανίκανος…Και δεν καταλαβαίνει ότι όταν το χρέος έχει φτάσει στο 174% του ΑΕΠ και οι πάντες στον πλανήτη το θεωρούν μη βιώσιμό, η δουλειά του υπουργού των οικονομικών δεν είναι να καθησυχάζει αλλά να κρούει το κώδωνα του κινδύνου και να ζητάει λύση και αλλαγή πορείας. Ή, το χειρότερο, ο άνθρωπος δεν είναι ανίκανος αλλά φερέφωνο».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα δάνεια, αλλά χρειάζεται διέξοδο από την κρίση, αποσαφηνίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσει στην κοινωνία.
Ούτε πρόκειται, τόνισε, «να ανεχθούμε το σκάνδαλο των σκανδάλων, το ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσει να εκποιεί τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής. Και μάλιστα να δεχτούμε τη μεταφορά του εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό και την υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας της χώρας, όπως με απύθμενο θράσος ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι».