Μεταφορά Ελλήνων και πρόσφυγες στη σύσκεψη για τη Συρία

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 16:14
UPD:16:48
EUROKINISSI/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία εξετάστηκαν οι ενέργειες συντονισμού των δυνατοτήτων των επιμέρους φορέων, στους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων που θα επηρεάσουν την Ελλάδα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία.

A- A A+

Η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία, καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων που θα επηρεάσουν τη χώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ προέβη σε μια αναλυτική περιγραφή της κατάστασης ενώ συζητήθηκε εκτενώς το επιχειρησιακό σχέδιο «Ιώνη», το οποίο προβλέπει τη διαχείριση του κύματος προσφύγων και έγιναν προκαταρκτικές ενέργειες συντονισμού δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Για παράδειγμα συζητήθηκε το ζήτημα της δημιουργίας καταυλισμών, τα οποία θα είναι υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών, ενώ θα υπάρχει συνεργασία και με τη Frontex.

Επί τάπητος τέθηκε και το σχέδιο «Κόσμος», το οποίο προβλέπει τη μεταφορά Ελλήνων από την Συρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε όλη την χώρα ζουν περίπου 1.200 Έλληνες αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα από πλευράς τους για να φύγουν. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή