ΗΠΑ: Περιορισμένης κλίμακας η επέμβαση στη Συρία

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 22:28
UPD:30/08/2013 00:29
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», τόνισε.

REUTERS

Επίσης σημείωσε ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», πρόσθεσε.

EURONEWSGREEK

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Τζον Μπένερ, για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και με τον αμερικανικό λαό για το ζήτημα αυτό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το θέμα της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ευθύνεται η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών που θα δείξουν το γιατί η Ουάσινγκτον είναι βέβαιη ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες και έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και του Καναδά.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή