«Από κόσκινο» τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στο Δημόσιο

Συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 14:21
UPD:16:25
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης διευκρινίζει πως «έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε συνεργασία με τα ξένα Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όσων τα χρησιμοποίησαν».

A- A A+

Προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο έλεγχος και η διασταύρωση πιστοποιητικών, προκειμένου, όπως τονίζει ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μπει μια τάξη στους φακέλους και τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζει πως «έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε συνεργασία με τα ξένα Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όσων τα χρησιμοποίησαν».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κάνει γνωστό πως το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει λάβει εντολή για συνεχείς ελέγχους της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο. 

Εξάλλου σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη σχετικής με τον έλεγχο της νομιμότητας των διορισμών στη δημόσια διοίκηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει ότι «η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η Διοίκηση να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για το προφίλ των στελεχών της, ώστε να προχωρήσει με δίκαιο και λειτουργικό τρόπο η μεταρρύθμιση του Δημοσίου που έχει βασικό άξονα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων».

Αναφερόμενος δε στην εφαρμογή των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί για την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων, δηλώνει πως, ήδη, «έχει διαπιστωθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση».

Οι δύο βουλευτές, στην ερώτηση που έχουν απευθύνει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν επισημάνει ότι σύμφωνα με τη νομολογία (ΣτΕ 626/2011), δεν επιτρέπεται εκ νέου έλεγχος νομιμότητας διορισμού μετά την παρέλευση πενταετίας από τα αρμόδια όργανα των δημοσίων υπηρεσιών (και έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό). Συνέπεια αυτού είναι, όπως λένε, στην περίπτωση που διορισμός θεωρηθεί παράνομη διοικητική πράξη, να πρέπει να ανακληθεί μέσα σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να ξεπερνά την πενταετία. Ρωτούσαν λοιπόν τον υπουργό να εξηγήσει πώς θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει όμως ότι, με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007), «ο τελειωθείς διορισμός που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού και οποτεδήποτε, χωρίς χρονικό περιορισμό, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που ο υπάλληλος προκάλεσε δολίως (πρόθεση) ή υποβοήθησε (πρόθεση ή βαριά αμέλεια) την παρανομία». Θυμίζει, ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ότι παράνομος διορισμός μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου από όποιον τρίτο έχει έννομο συμφέρον.

Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρεται στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο μέσος ρυθμός εξέτασης υποθέσεων στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά, 50 υποθέσεις το μήνα.

Δεν απηχούν την πραγματικότητα τα περί προσλήψεων 850.000 μεταξύ 2004-2009

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή τους αριθμούς που, όπως λέει, διακινούνται τις τελευταίες ημέρες τόσο για το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους, τονίζει ότι: 

Ο αριθμός των τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ήταν 692.907 υπάλληλοι, ενώ σε 183.000 υπολογίζονταν το μη τακτικό προσωπικό. Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (Ιούλιος 2013), το τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 612.414 υπάλληλοι, ενώ το μη τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 67.568. Κατά συνέπεια οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 – 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή