Ψήφισμα για τη Συρία καταθέτει στο Σ.Α. η Βρετανία

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 12:38
UPD:14:28
REUTERS/STEFAN WERMUTH

«Η Βρετανία εκπόνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

A- A A+

Σχέδιο ψηφίσματος με τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των σύρων πολιτών από χημικά όπλα θα θέσει σήμερα η Βρετανία υπ' όψιν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Βρετανία εκπόνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μήνυμά του που ανήρτησε στο twitter.

«Πάντοντε λέγαμε ότι θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Συρίας. Σήμερα (τα μέλη του Σ.Α.) έχουν την ευκαιρία να το πράξουν», συμπληρώνει.

EURONEWSGREEK

Την απόφαση της Βρετανίας καλωσόρισε η Γερμανία, που ζήτησε τη στήριξη του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματοςαπό όλες τις χώρες και κυρίως από τη Ρωσία. 

«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Βρετανίας να ωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει ξανά τη χρήση των χημικών στη Συρία. Καλούμε όλες τις χώρες και κυρίως τη Ρωσία, να αδράξουν την ευκαιρία και να συνεισφέρουν σε μια κοινή στάση της διεθνούς κοινότητα κατά της χρησης χρημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Από πλευράς Γαλλίας μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στη Συρία την Τετάρτη. Χθες Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πως η Βουλή θα ενημερωθεί το συντομότερο για τις αποφάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη Συρία.

ALJAZEERAENGLISH

Εν μέσω των αυξανόμενων ενδείξεων για περιορισμένης κλίμακας επίθεση στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι τόνισε πως η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

«Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές» πρόσθεσε.

EURONEWSGREEK
Κοινή γραμμή από Βρετανία και Γαλλία για την επέμβαση στη Συρία

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν υπογράμμισε σήμερα από τη Χάγη την ανάγκη να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Συρία.

Όπως είπε, «είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα» και πρόσθεσε: «Μία ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται τώρα εκεί για να κάνει ακριβώς αυτό».

«Μόλις λίγες μέρες μετά την επίθεση (οι επιθεωρητές) έχουν συλλέξει πολύτιμα στοιχεία, έχουν μιλήσει με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες», συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της».

EURONEWSGREEK

Οι εμπειρογνώμονες κατευθύνονται ξανά σήμερα στον τόπο όπου καταγγέλλεται ότι έγινε η επίθεση από το καθεστώς Άσαντ, μετά τη διακοπή της αποστολής τους χθες για λόγους ασφαλείας.

Το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως όσο παραμένουν στη Συρία, είναι απίθανο να γίνει στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, δεδομένου του κινδύνου που θα δημιουργείτο για την ασφάλειά τους.

Η Νορβηγία εξέδωσε πάντως σήμερα προειδοποίηση εναντίον ενδεχόμενης επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang. 

«Αν δεν υπάρξει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας σε πλήγματα εναντίον της Συρίας», ξεκαθάρισε.

Προβοκάτσια καταγγέλλει το συριακό καθεστώς

Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Ο ανιτπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε σήμερα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρεσβευτής Μπασάρ αλ-Τζααφάρι δηλώνει ότι «πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας».

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».

Κατηγόρησε παράλληλα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία ότι «επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή