Η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, επανέλαβε ο Π. Μπεγλίτης

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 13:34
A- A A+

Το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων ή οπλικών συστημάτων είτε στο Ιράκ είτε στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συλλογικής αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ, απέκλεισε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης.

«Η Ελλάδα τάσσεται πολιτικά υπέρ της επανενεργοποίησης του μηχανισμού συλλογικής αλληλεγγύης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζει μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης και διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή σε αυτή τη θέση, είτε μεσολαβήσει ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, είτε κάποια διμερής συνεννόηση για αποστολή δυνάμεων».

Κατηγορηματικός, εξ άλλου, υπήρξε ο κ. Μπεγλίτης και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για ενδεχόμενη αναβολή της υπογραφής των Συνθηκών προσχώρησης των νέων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου, στην Αθήνα.

«Δεν έχουμε απολύτως καμμία τέτοια ενημέρωση, είτε επίσημη είτε ανεπίσημη και θεωρώ ότι θα επρόκειτο για μεγάλο στρατηγικό λάθος εάν το εσωτερικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρρέαζε την πορεία της διεύρυνσης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην επικείμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συγκάλεσε η ελληνική προεδρία με αφορμή την κρίση στο Ιράκ, ο κ. Μπεγλίτης παραδέχθηκε ότι «σε περίπτωση αδυναμίας να διατυπώσει ενιαία άποψη και να επαναβεβαιώσει την θέση που εκφράστηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέλθει σε περίοδο βαθειάς κρίσης, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή που συζητείται η θεσμική εξέλιξή της».

«Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτυπώσει σε κείμενο, κατά τρόπο ενιαίο και αποτελεσματικό, την στάση της υπέρ της διατήρησης του προβαδίσματος του ΟΗΕ στο θέμα του Ιράκ και υπέρ της συμμόρφωσης του Σαντάμ Χουσεΐν, με τα προβλεπόμενα από το ψήφισμα 1441.

Αυτό είναι το ευκταίο. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι ακυρώνεται, ανακόπτεται ή ανατρέπεται την προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής προεδρίας για συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον αραβικό κόσμο, ο κ. Παπανδρέου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, αποδέχθηκε πρόσκληση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μουσά, να συναντηθεί με τους Αραβες υπουργούς Εξωτερικών την ερχόμενη Κυριακή, πριν από την άτυπη σύνοδο των τελευταίων. Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάϊρο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή