Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τον Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 08:07
UPD:08:27
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

A- A A+

Επικρίσεις για το ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών που θα ασκούν τους διαχειριστικούς ελέγχους στα κληροδοτήματα διατύπωσε η αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών  στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Απαντώντας στις βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως η από κοινού αντιμετώπιση των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών οδηγεί σε διαδικασίες ταχείας εκποίησής τους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «απόλυτη ταύτιση επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής».

Επικαλούμενος εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και των ίδιων των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα ένταξης ιδιωτικών εταιρειών στη διαδικασία διαχειριστικών ελέγχων, σε αντικατάσταση ενός καθεστώτος που λειτουργεί από το 1939.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του εισηγητή της Ν.Δ., Μιχάλη Ταμήλου, ο οποίος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «βάζει τις βάσεις για πραγματική αξιοποίηση των χιλιάδων κληροδοτημάτων υπέρ του Δημοσίου» - η αξία των οποίων, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Γκόκα, ανέρχεται σε 10 δισ., ενώ των σχολαζουσών κληρονομιών σε 4 δισ.

Άλλωστε, «με τη μέχρι στιγμής διαδικασία, η εκκαθάριση και ο έλεγχος από το δημόσιο τομέα θα ολοκληρωθεί σε 300 χρόνια», ανέφερε ο κ. Σπ. Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, υποστήριξε πως υφίστανται «σοβαρότατοι κίνδυνοι οριστικής απώλειας και εξάλειψης περιουσιακών στοιχείων που οι διαθέτες παραχώρησαν στο κράτος, με εκποίηση ή σταδιακό ροκάνισμά τους από ΝΠΙΔ που θα τα διαχειρίζονται».

«Μα τους ιδιώτες τους έχουμε ήδη εδώ και λεηλατούν όλες αυτές τις περιουσίες!» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης.

«Το κράτος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τη σχολάζουσα κληρονομιά, αλλά όχι και τα εθνικά κληροδοτήματα», παρατήρησε η Χρυσούλα Γιαταγάνα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αντιτιθέμενη (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ), στην από κοινού αντιμετώπιση και των δύο κατηγοριών περιουσιών.

«Το γεγονός ότι θέλετε να αφήσετε τις σχολάζουσες κληρονομιές με ένα παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, είναι δείγμα πως δεν θέλετε να τις πειράξουμε, σε μια εποχή που μας λείπουν οι πόροι» ανέφερε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος.

«Γιατί στο άρθρο 24 μεταγράφονται ως ιδιωτική περιουσία, όλα τα ακίνητα που κληροδοτήθηκαν χωρίς όρους στο Δημόσιο;», ρώτησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Κ. Γιοβανόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, πρότεινε να διευκρινιστεί πως τα ακίνητα αυτά δεν πρόκειται να υπαχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Το διαμέρισμα που παραχωρήθηκε στο Δημόσιο χωρίς όρο, αποτελεί κλασσική περίπτωση ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου» απάντησε ο κ. Τσούκαλης. «Μιλάμε για περιουσία που κατέλειπε κάποιος στο Δημόσιο για να αυξήσει τον Προϋπολογισμό του, και όχι για κοινωφελή Ιδρύματα», συμπλήρωσε.

«Αυτό που πάτε να κάνετε, είναι ένα ΤΑΙΠΕΔ άλλου τύπου για τα κληροδοτήματα. Δεν μου δίνετε καμία εγγύηση πως οι ελεγκτικές εταιρείες θα επιτελέσουν το ρόλο τους», είπε μεταξύ άλλων ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση προχωρά σε έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, ο οποίος ωστόσο δεν απαντά στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. «Δεν αποκαθιστάτε την τεράστια χασούρα των κοινωφελών ιδρυμάτων και των ΑΕΙ από το Χρηματιστήριο και κρατικά ομόλογα», παρατήρησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή