Συρία: Εξονυχιστική έρευνα για τα χημικά όπλα υπόσχεται ο ΟΗΕ

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 20:10
UPD:22:37
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Για «εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» δεσμεύθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Για μία «εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» σχετικά με την πρόσφατη επίθεση έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση πως οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα δεσμεύθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άγκελα Κάνε πρόκειται να αφιχθεί αύριο στη Δαμασκό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στο επίμαχο σημείο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Συρία για να επιθεωρήσουν άλλες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ για να διεξάγουν ελέγχους στις περιοχές που αυτή ελέγχει και πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εντός των προσεχών 48 ωρών στο σημείο κοντά στη Δαμασκό, όπου καταγγέλθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της ομάδας του ΟΗΕ. Είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εκεί οι επιθεωρητές μέσα σε ένα 48ωρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) της αντιπολίτευσης.

Yψηλόβαθμο στέλεχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ανέφερε την ίδια ώρα ότι οι αντίπαλοι του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν βγάλει από τη χώρα δείγματα των θυμάτων της επίθεσης προκειμένου να εξεταστούν από ειδικούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με συγκλίνουσες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, τόσο οι αμερικανικές όσο και συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών. διατυπώνουν την προκαταρκτική εκτίμηση ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα επιτιθέμενες σε μια περιοχή κοντά στην Δαμασκό.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η πράξη αυτή ενεκρίθη στο ανώτατο επίπεδο από την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ,

Οι ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η εκτίμησή τους είναι «προκαταρκτική» και ότι σε αυτό το στάδιο ακόμη αναζητούν αδιάσειστες αποδείξεις, κάτι που πιθανόν θα χρειαστεί ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα περισσότερο χρόνο για να γίνει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή