Καθοριστικής σημασίας η σημερινή συνεδρίαση στον ΟΗΕ

Ενώ οι επιθεωρητές δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στο Ιράκ
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 07:41
A- A A+

Καθοριστική για τις εξελίξεις στο Ιράκ, είναι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού, θα παρουσιάσουν τη νέα έκθεσή τους για το ιρακινό οπλοστάσιο, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες.

Στο ΝΑΤΟ, παραμένει το αδιέξοδο σχετικά με την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, καθώς αναβλήθηκε χθες η συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, προανήγγειλε ότι θα βρεθεί λύση, το αργότερο μέχρι αύριο.

Ο αρχηγός του Μεικτού Αμερικανικού Επιτελείου, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δήλωσε πάντως ότι στο ΝΑΤΟ εξετάζονται τρόποι να παρασχεθεί η στρατιωτική βοήθεια που ζητεί η Αγκυρα, χωρίς να απαιτείται πολιτική έγκριση.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, εκτίμησε ότι μόνο η απόλυτη συνεργασία κατά 100% της Βαγδάτης με τα Ηνωμένα Εθνη, θα αποτρέψει τον πόλεμο. Την ίδια ώρα, έντονη αντιπαράθεση προκαλεί η αποκάλυψη των επιθεωρητών, ότι οι ιρακινοί πύραυλοι Αλ Σαμούντ ΙΙ, έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για σοβαρή και δυσάρεστη εξέλιξη και το Λονδίνο για μεγάλης σοβαρότητας παραβίαση του ψηφίσματος 1441. Αντιθέτως, το Βερολίνο επέμεινε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής παραβίαση, ενώ η Μόσχα τόνισε ότι τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα δεν είναι απαγορευμένα.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα, θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Στην Αθήνα, ο Κώστας Σημίτης τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο, πως εάν η σύνοδος δεν συζητήσει το θέμα του πολέμου, θα υπάρξει κατακραυγή από τους λαούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητεί να μην αποκλειστεί από τη σύνοδο, το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας, προκειμένου να προφυλαχθεί το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή