Τι είπε ο Χανς Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 18:37
UPD:18:39
A- A A+

Ο επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χάνς Μπλίξ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι δεν «υπάρχουν αποδείξεις» ότι το Ιράκ «γνώριζε εκ των προτέρων» πού θα πήγαιναν οι επιθεωρητές για να αναζητήσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι οι επιθεωρήσεις «βοηθούν αποτελεσματικά» να μάθουμε τι έκανε το Ιράκ μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών, το 1998.

«Οι επιθεωρήσεις βοηθούν αποτελεσματικά να καλύψουμε το κενό στις γνώσεις μας (για τα ιρακινά όπλα) που οφείλεται στην απουσία επιθεωρήσεων από το Δεκέμβριο του 1998 και έως τον Νοέμβριο του 2002».

Επεσήμανε ωστόσο, ότι το Ιράκ διαθέτει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτούς που επιτρέπεται από τον ΟΗΕ. «Βάσει των δεδομένων που μας παρείχε το Ιράκ, οι δύο παραλλαγές των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2 ξεπερνούν το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων. Αυτό το σύστημα πυραύλων απαγορεύεται σύμφωνα με τις αποφάσεις 687 και 715 του 1991», τόνισε ο Μπλιξ.

Οι συμπληρωτικοί έλεγχοι των στοιχείων που έδωσαν οι ιρακινές αρχές και αφορούν ένα άλλο σύστημα πυραύλων, το οποίο ονομάζεται Αλ-Φάταχ, είναι αναγκαίοι ώστε «να γίνουν απόλυτα γνωστές οι δυνατότητες των πυραύλων αυτών».

«Τα ζητήματα του άνθρακα, του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (είναι)...ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Το Ιράκ θα πρέπει το ίδιο να αντεπεξέλθει με ακρίβεια στον σκοπό αυτόν και να αποφεύγει να υποτιμά τις ερωτήσεις αυτές», σημείωσε ο Μπλιξ.

Επίσης, ο κ. Μπλιξ διευκρίνισε ότι το Ιράκ είχε αποδεχθεί προσφορά από τη Νότια Αφρική για την αποστολή ομάδας ειδικών για περαιτέρω συνομιλίες για τους τρόπους αφοπλισμού του.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ έθεσε παράλληλα εν αμφιβόλω τις φωτογραφίες από δορυφόρο, που παρουσιάστηκαν την 5η Φεβρουαρίου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ως «απόδειξη ύποπτης δραστηριότητας» σε στρατιωτική τοποθεσία στο Ιράκ.

«Μπορεί κάλλιστα οι φωτογραφίες να απεικονίζουν στρατιωτικές κινήσεις ρουτίνας, και όχι μετακινήσεις απαγορευμένου οπλισμού εν όψει των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπλιξ.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η ομιλία του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη ενδείξεις για απαγορευμένες πυρηνικές δραστηριότητες και ότι το Ιράκ έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δήλωσε ωστόσο ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Νωρίτερα, σε μια κίνηση καλής θέλησης, ο Σαντάμ Χουσεϊν εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο απαγορεύει την παραγωγή και εισαγωγή στη χώρα όπλων μαζικής καταστροφής, χημικών, βιολογικών και πυρηνικών.

Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη που μετέχουν στις αμερικανο-βρετανικές περιπολίες στο Ιράκ επιτέθηκαν σε ιρακινά πυραυλικά συστήματα στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο νότιο Ιράκ, στην τρίτη επιδρομή εναντίον ιρακινών στόχων που γίνεται σε μία εβδομάδα.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή