Πρεμετή: Ένταση μεταξύ ανδρών ιδιωτικής αστυνομίας και ορθόδοξων πιστών

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 18:46
UPD:23:12
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Ορθόδοξοι πιστοί λίγο πριν μπουν στην εκκλησία για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία αντιμετωπίζουν την αντίδραση της ιδιωτικής αστυνομίας, που προσέλαβε ο δήμος Πρεμετής, ο οποίος διεκδικεί το κτήριο του ναού των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου από την ορθόδοξη Εκκλησία.

A- A A+

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν σήμερα με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτηρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.

SHQIPTARJATV

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, το κτήριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε - όπως και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες σε όλη τη χώρα - σε πολιτιστικό κέντρο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου, στην Πρεμετή, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο χθεσινό κήρυγμά του, έκανε λόγο για «πάρα πολύ θλιβερό γεγονός» και υπενθύμισε - μεταξύ άλλων - τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα για την επιστροφή σ' αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Τον «αποτροπιασμό» του για τα νέα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πρεμετή και για την επίθεση εναντίον του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μόλις τρεις ημέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πρεμετή, σήμερα το πρωί, στην ίδια ακριβώς πόλη, πραγματοποιήθηκε βίαιη επίθεση κατά ενός ελληνα πολίτη και ενός ομογενούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Αμέσως μετά το ανωτέρω συμβάν, άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον του κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, οι οποίες προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τόνισε επίσης ότι οι σημερινές επιθέσεις προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων αλβανικών αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ελλάδας.

Το ΥΠΕΞ κάλεσε τα Τίρανα να προβούν στην «άμεση σύλληψη των υπαιτίων», αλλά και «να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση».

Ανακοίνωσε τέλος ότι ο Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα εκλήθη άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή