Αίγυπτος: Διπλό μήνυμα του στρατού

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 17:32
UPD:23:59
REUTERS/STRINGER

Ο αρχηγός του αιγυπτιακου στρατού Φατάχ αλ Σίσι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το μήνυμα πως «υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο» δήλωσε ότι στέλνει ο αρχηγός του αιγυπτιακου στρατού Φατάχ αλ Σίσι στους υποστηρικτές του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Κατά τη διάρκεια ομιλιας τους σε αξιωματούχος των σωμάτων ασφαλείας, ο Σίσι προειδοποίησε πάντως πως δεν θα γίνει ανεκτή η προσφυγή στη βία. 

«Όπως φαντάζεται πως η βία θα κάνει το κράτος και τους Αιγύπτιους να λυγίσουν, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Ποτέ δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά στο ενδεχόμενο καταστροφής της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

EURONEWSGREEK

Το απόγευμα της Κυριακής η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την αιγυπτιακή κυβέρνηση, μετέδωσε πως 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν ανά τη χώρα στα νέα βίαια επεισόδια το Σάββατο.  

Αργότερα, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προσπάθησαν να δραπετεύσουν κατά τη μεταφορά τους σε φυλακή στα περίχωρα του Καΐρου. 

Νωρίτερα, οπαδοί του Μόρσι άρχισαν πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάιρο, με δυνάμεις ασφαλείας και στρατιώτες να αναπτύσσονται γύρω από το κτήριο στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ματαίωσε όλες τις πορείες στην περιοχή κοτά στο προεδρικό μέγαρο στο ανατολικό Κάιρο για λόγους ασφαλείας.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό πως «στο στόχαστρο» των αιγυπτιακών εισαγγελικών αρχών έχουν μπει υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, σε βάρος περίπου 250 υποστηρικτών της Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς από το στρατό πρόεδρος της χώρας Μόρσι, διεξάγεται έρευνα για τη διάπραξη των αδικημάτων της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της τρομοκρατίας.

Είχαν προηγηθεί οι αιματηρές συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του Μόρσι την Παρασκευή, μετά την αιματοχυσία της Τετάρτης με εκατοντάδες νεκρούς, κατά τη διάλυση καθιστικών διαμαρτυριών υπέρ του ανατραπέντος προέδρου της χώρας.  

EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK
Ε.Ε. και ΗΠΑ επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο

Την Κυριακή οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην επανεξέταση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, εφόσον συνεχιστεί η βία και δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

Σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και το πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Εάν δεν σταματήσει η βία, «η Ε.Ε. μαζί με τις χώρες μέλη θα επανεξετάσουν εντός των ερχόμενων ημερών τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και θα υιοθετήσουν μέτρα που θα στοχεύουν στην επίτευξη αυτών των στόχων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στις ΗΠΑ, αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακ Κέιν, ζήτησαν να διακόψουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή