Ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη ρωσική θέση σχετικά με την αντιβαλλιστική άμυνα

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2001 08:12
UPD:08:28
A- A A+

Την ικανοποίησή της για τις μετρημένες και «εποικοδομητικές» αντιδράσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στην απόφαση να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την αντιβαλλιστική συνθήκη (ΑΒΜ), εξέφρασε χθες βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται με ευαρέσκεια την ανακοίνωση του Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ. Ο ίδιος, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Πούτιν, έκρινε πως η αμερικανική αποδέσμευση από τη συνθήκη δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και πως προτίθεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο μαζί με τις ΗΠΑ σε μία δραστική μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών. Επίσης τόνισε ότι η ρωσική δέσμευση όσον αφορά στις μειώσεις των πυρηνικών όπλων και τη διατήρηση των στενών διαβουλεύσεων με την Ουάσινγκτον, «αντανακλά την κοινή επιθυμία μας να συνεργασθούμε για την ουσιαστική εγκαθίδρυση νέων σχέσεων για έναν νέο αιώνα».

Αλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως στο εξής οι ρωσο-αμερικανικές θέσεις θα βρίσκονται «σε μία πολύ θετική οδό», που οδηγεί σε μία «νέα στρατηγική εποχή».

Από την πλευρά της Κίνας, ο πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν δήλωσε, ότι η χώρα του θέλει να καταβληθούν προσπάθειες από πολλές πλευρές για να διασφαλισθεί η παγκόσμια σταθερότητα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Συνθήκη του 1972 για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. «Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχθεί ο διεθνής έλεγχος των εξοπλισμών και το σύστημα αφοπλισμού», δήλωσε ο Ζιανγκ Ζεμίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Η δήλωση αυτή απηχεί την πεποίθηση του Πεκίνου ότι μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον για εγκατάλειψη της Συνθήκης ΑΒΜ ανοίγει ο δρόμος για νέα κούρσα εξοπλισμών.

«Η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί με άλλες χώρες ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μιανμάρ.

Ο Ζιάνγκ συζήτησε την αμερικανική απόφαση σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιστοίχως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή