Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 15:33
UPD:23:40
REUTERS/MUHAMMAD HAMED

Κόσμος έχει μαζευτεί έξω από ένα κυβερνητικό κτήριο που πυρπολήθηκε στην περιοχή Γκίζα στο Κάιρο. Χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν επιδρομή σε κυβερνητικό κτήριο στο οποίο έβαλαν φωτιά, μετά την αιματοχυσία της Τετάρτης, όπου πάνω από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν.

A- A A+

Nέα επεισόδια σημειώθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά την αιματοχυσία της Τετάρτης, κατά την επιχείρηση των αρχών για τη διάλυση καθιστικών διαμαρτυριών των οπαδών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. 

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν επιδρομή σε κυβερνητικό κτήριο στο Κάιρο, στο οποίο έβαλαν φωτιά. 

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας, η οποία αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

EURONEWSGREEK
Αίγυπτος: νέες διαδηλώσεις την επόμενη μέρα της αιματοχυσίας - πάνω από 500 οι νεκροί

Την επόμενη μέρα της αιματοχυσίας, που ξεκίνησε με την επιχείρηση εκκένωσης διαδηλωτών από δύο σημεία στο Κάιρο και κατέληξε με τη χώρα να κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα, οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων εισέβαλλαν σε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο. Κατά την σύγκρουση που ακολούθησε με τις δυνάμεις ασφαλείας, σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί. Ταραχές έγιναν και στην Αλεξάνδρεια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα Πέμπτη σε δύο επαρχίες της Αιγύπτου από οπαδούς του Μόρσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας νεαρός αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρες σε επίθεση εναντίον μιας λέσχης της αστυνομίας στο Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ασιούτ, στην κεντρική Αίγυπτο.

Το απόγευμα έγινε γνωστό από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και από νοσοκομειακές πηγές πως τουλάχιστον τέσσερις αιγύπτιοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί από πυρά ενόπλων στην περιοχή του βορείου Σινά. 

Σε ένα άλλο περιστατικό, πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικής σκηνής. 

EURONEWSGREEK

Από την πλευρά της η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες», με τον υπουργό Εσωτερικών να διαμηνύει πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτηρίων και δημόσιας περιουσίας.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε υποστηρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», ενώ επισημαίνεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Εν τω μεταξύ, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά πως η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας –που επέβαλε στο Κάιρο και άλλες 13 πόλεις μετά τα αιματηρά επεισόδια βίας με εκατοντάδες νεκρούς χθες– συντομεύεται, λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε πως τελικά θα τηρηθεί η αρχική απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Έτσι, η απαγόρευση άρχισε όπως είχε καθοριστεί προηγουμένως, στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), και θα διαρκέσει ως τις 06:00 (07:00).

Αιματοχυσία

Την ίδια ώρα, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, 578 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τους οποίους 535 ήταν πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι 228 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνον στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία εκεί επί ενάμιση μήνα. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την αποκατάσταση του Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου. Άλλοι 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Νάχντα, όπου βρισκόταν ο δεύτερος καταυλισμός των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις αρχές, τη ζωή τους έχασαν και 43 στελέχη της αστυνομίας.

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες. Ως γνωστόν, τα μέλη και οι υποστηριτικές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για εβδομάδες, κατά της ανατροπής του Μόρσι. 

Εν τω μεταξύ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πορεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αλεξάνδρεια

Νωρίτερα, πορεία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, πραγματοποίησαν εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών που είχαν στήσει στο Κάιρο.

«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν στα επεισόδια, ενώ πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωσή τους στην οποία προανήγγελλαν ότι το απόγευμα «σχεδιάζονται πορείες από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους».

Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Μόρσι κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.

Διεθνής καταδίκη

EURONEWSGREEK

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε πάντως αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για «σφαγή» και για μια «θλιβερή» προσφυγή στη βία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει «γρήγορα» για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την «υποκρισία» της Δύσης μπροστά σ' αυτή την «πολύ σοβαρή σφαγή».

Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι ο κ. Ολάντ ζήτησε «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος» στην Αίγυπτο. «Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης και επιθυμεί να οργανωθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις αιγυπτιακές μεταβατικές αρχές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Και ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε «πολύ ανήσυχη» και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.

Περισσότεροι από 50.000 ρώσοι τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο ρωσικός οργανισμός τουρισμού.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τα θύματα των αιματηρών επεισοδίων στην Αίγυπτο, καθώς και «για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση» στη χώρα αυτή.

Στη Ρώμη, η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο κάλεσε το απόγευμα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου «σχετικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της κατάστασης στην Αίγυπτο και τα δραματικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν» την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Elecrolux ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή