Πακιστάν: Με «πόλεμο» απειλούν οι Ταλιμπάν εάν εκτελεστούν μέλη τους

Δύο εκτελέσεις τζιχαντιστών αναμένονται μεταξύ 20 και 22 Αυγούστου
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 17:58
UPD:18:27
EPA/JALIL REZAYEE

«Η εκτέλεση των κρατουμένων ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εκ μέρους του PML-N», σημειώνουν οι Ταλιμπάν, αναφερόμενοι στο κυβερνών κόμμα του Πακιστάν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

«Πράξη πολέμου» η οποία θα υποκινήσει περισσότερη βία χαρακτήρισαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν στην εκτέλεση δύο τζιχαντιστών, την ερχόμενη εβδομάδα, τερματίζοντας το πενταετές μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε την άρση του μορατόριουμ τον Ιούνιο.

Aξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της επαρχίας Σιντ, στα νότια της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τέσσερις θανατοποινίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι, θα απαγχονιστούν στη φυλακή Σουκούρ στο διάστημα από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου.

Έτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης που θα εκτελεστούν είναι ο Αταουλάχ ή Κάσιμ και ο Μοχάμαντ Αζάμ ή Σαρίφ. Και οι δύο είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούλιο του 2004 για τη δολοφονία του σιίτη γιατρού Άλι Ράζα Πιράνι στο Καράτσι το 2001.

Οι Ταλιμπάν απάντησαν οργισμένα σε φυλλάδιο το οποίο μοίρασαν στις περιοχές των φυλών, στο Βόρειο και το Νότιο Ουαζιριστάν. «Η εκτέλεση των κρατουμένων ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εκ μέρους του PML-N», σημειώνουν, αναφερόμενοι στο κυβερνών κόμμα του Πακιστάν.

Η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ να άρει το μορατόριουμ στις εκτελέσεις έχει επικριθεί και από πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Διαφωνούμε με τη θανατική ποινή. Ζητούμε να μην καταδικάζεται κανείς σε θάνατο», δήλωσε ο Ι. Α. Ρεχμάν, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν.

Υπολογίζεται ότι έως και 8.000 θανατοποινίτες κρατούνται τον Αύγουστο του 2013 στις φυλακές του Πακιστάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή