Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις ισλαμιστών σε τεμένη

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 14:58
UPD:15:15
EPA/Deji Yake

Εκρηκτικά που εντόπισε η αστυνομία σε κρησφύγετο της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

A- A A+

Ένοπλοι οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε ισλαμιστικές ομάδες, φορώντας στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 44 ανθρώπους οι οποίοι προσεύχονταν σε ισλαμικό τέμενος της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ενώ άλλοι 12 πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε παραπλήσια επίθεση, ανέφεραν νιγηριανές πηγές ασφαλείας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Οι επιθέσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα την Κυριακή, ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά περιστατικών βίας με τη συμμετοχή της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στη Νιγηρία.

Το τέμενος βρίσκεται στην πόλη Κοντούγκα, 35 χιλιόμετρα έξω από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα του νιγηριανού κρατιδίου του Μπόρνο.

Δεν έχει γίνει γνωστό γιατί η Μπόκο Χαράμ στόχευσε προσευχόμενους μουσουλμάνους, ωστόσο στο παρελθόν η οργάνωση έχει κτυπήσει τεμένη των οποίων οι κληρικοί έχουν προχωρήσει σε κηρύγματα κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Οι φονταμενταλιστές έχουν επιτεθεί ακόμη σε χριστιανούς έξω από εκκλησίες, σε δασκάλους και μαθητές, καθώς και σε κυβερνητικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Από το 2010, τα θύματα των επιθέσεων των ισλαμιστών αγγίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς του Associated Press, τα 1.700.

Στο δρόμο της επιστροφής τους από την Κοντούγκα, οι δυνάμεις ασφαλείας ήρθαν αντιμέτωπες με το αποτέλεσμα έτερης αντίστοχης επίθεση στο χωριό Νγκομ, 5 χιλιόμετρα έξω από το Μαϊντιγκούρι, όπου μετρήθηκαν 12 θύματα.

Άλλοι 26 πιστοί νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με τοπικές ιατρικές πηγές.

Η Νιγηρία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βορειοανατολικό της τμήμα από τις 14 Μαΐου για να εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά των ισλαμιστών, μετά την κατάληψη από τους τελευταίους σειράς πόλεων και χωριών στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή