Ιράκ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε νέες επιθέσεις

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 13:08
UPD:13:15
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Τα πιο πρόσφατα επεισόδια βίας αυξάνουν σε τουλάχιστον 3.409 τον αριθμό των νεκρών σε επιθέσεις από τις αρχές της χρονιάς στο Ιράκ, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε νέα επεισόδια βίας στο Ιράκ.

Όπως δήλωσαν πηγές της αστυνομίας και ιατρικές πηγές, ένας στρατιώτης, ένα μέλος μιας ένοπλης ομάδας η οποία δρα εναντίον της αλ Κάιντα και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς στην επαρχία Σαλαχεντίν, στα βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας απόστρατος και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από πυρά στην επαρχία Νινευή.

REUTERS

Τα νέα αυτά επεισόδια σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τις επιθέσεις κατά τις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους 16 σε ένα καφέ χθες το απόγευμα στην Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης, όπου ένας άνδρας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί.

Τα πιο πρόσφατα επεισόδια βίας αυξάνουν σε τουλάχιστον 3.409 τον αριθμό των νεκρών σε επιθέσεις από τις αρχές της χρονιάς στο Ιράκ, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσον όρο, 15 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στη χώρα.

Ο μήνας του Ραμαζανιού –το οποίο τελείωσε την περασμένη εβδομάδα– ήταν ο πιο αιματηρός στο Ιράκ από το 2008, με πάνω από 800 νεκρούς.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το νέο κύμα βίας ακολούθησε δύο επιθέσεις από μια οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα εναντίον δύο ιρακινών φυλακών, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να αποδράσουν πολλές εκατοντάδες κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ανώτερα στελέχη του εξτρεμιστικού δικτύου.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη χώρα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη 82 φερόμενων ως ακτιβιστών στις επαρχίες Σαλαχεντίν και Ντιγιάλα, περιλαμβανομένων 56 σε ένα «στρατόπεδο εκπαίδευσης» της αλ Κάιντα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή